Philips bouwdoos ME1200
(1967)
Op mijn twaalfde verjaardag (24 mei 1967) had ik zoveel centjes gespaard, dat ik daarmee een Philips bouwdoos kon kopen. Ik zat in de eerste klas van de HBS. De Philips bouwdozen beloofden allerlei leerzame experimenten waarmee je veel dingen kon leren die later nog goed van pas zouden kunnen komen.
De vraag was of ik voor de elektronica of voor de mechanica bouwdozen zou kiezen. Het was een moeilijke keuze. Maar het werd toch de mechanica bouwdoos omdat die er wel heel erg mooi uitzag.

Links de onderdelen overzichtelijk uitgestald en rechts de twee transparante montageplaten
met het boek met de bouwbeschrijvingen.
Dat alles keurig opgeborgen in een houten kist met schuifdeksel.

Hier zie je het gedeelte met de onderdelen wat beter.
Ze hadden bij Philips een erg ingenieus systeem bedacht, zodat je met redelijk eenvoudige hulpmiddelen toch redelijk complexe en spectaculaire apparaten kon bouwen: auto's, pompen, hijskranen, uurwerken, enzovoorts.
Het meest spectaculaire apparaat dat ik heb gebouwd was de kabelgondel. Het was ook het meest complexe apparaat dat ik heb gebouwd. En het was erg leuk dat de kabelgondel ook echt werkte. Ik had in mijn kamertje een lijn gespannen van de ene naar de andere muur. Omdat de lijn vrij lang was en de gondel zelf redelijk zwaar, zakte de kabel in het midden vrij ver naar omlaag. De gondel moest dan daarna een stukje omhoog klimmen, wat erg moeizaam ging. En wat met bijna lege batterijen ook bijna niet lukte.
De kabelgondel was erg complex om te bouwen, het vereiste ook de nodige handigheid om alle onderdelen op de juiste plaats te zetten en goed af te stellen.
Niet een klusje wat je in een zondagmiddag voor elkaar kreeg. Dat kostte wel een groot gedeelte van de pinkstervakantie.
Maar wat je uiteindelijk praktisch gesproken met zo'n kabelgondel kon doen, viel ook wel tegen. Om het apparaat alleen te gebruiken om een zakdoek van ene kant naar de andere kant van mijn kamertje te brengen, is ook zo wat.
De kick die het geeft als het eenmaal werkt is natuurlijk geweldig, maar daarna komt de vraag: wat heb ik er nu eigenlijk aan? (Ja, ik was toen ook al erg pragmatisch van aard)
Mijn aandacht werd wel gevestigd op de apparaten achter in het instructieboekje. Die waren gebouwd in combinatie met de elektronicabouwdoos EE20. De elektronica lonkte dus al wel.
Maar het heeft wel een jaar geduurd voordat ik vanuit de EE8 samen met de aanvullingsdoos A20 de bouwdoos EE20 bij elkaar had gespaard. Over die bouwdoos gaat een andere pagina.

<<< Naar ME1201 bouwdoos Naar EE8/EE20 bouwdoos >>>