Nordmende Spectra Futura ST
(1969/1970.)
Deze radio kreeg ik in juli 2003. Hoewel een transistorradio niet mijn directe belangstelling heeft was ik getroffen door de sjieke vormgeving. Erg modern van uiterlijk. Kenmerkend zijn de twee horizontale kleppen, die de afstemschaal en de knoppen verbergen. De radio is op een ronde voet geplaatst.
Als je de metalen klepjes omhoog en omlaag klapt, dan zie je en smaakvol vormgegeven afstemschaal. Er zijn warme kleuren gebruikt (geel, oranje, rood, donkerrood) die enigszins tegenstrijdig lijken te zijn met de moderne vormgeving van de kast. Maar het is eigenlijk een erg harmonieus geheel.
De radio heeft vier golfbereiken: FM, KG, MG en LG. Iedere golflengte heeft op de afstemschaal een andere kleur. Geel voor de LG, oranje voor de MG, rood voor de KG en donkerrood voor de FM. De KG is erg beperkt, alleen de 49m band wordt doorgegeven, maar die is dan ook uit gespreid over de hele afstemschaal. Hij loopt van 5,95 MHz tot iets boven 6,2 MHz.


In eerste instantie kon ik niet beoordelen hoe de AM klonk en hoe de gevoeligheid was, want in de afstemming was geen beweging te krijgen. Gelukkig leverde een oproep op het internationaal transistorforum een aantal nuttige tips op. Het asje van de afstemcondensator was vastgelopen. Als ik met beide handen aan het kunstof trommeltje probeerde te draaien, dan was er nauwelijks beweing in te krijgen. Volgens de tips zou dit makkelijk los te krijgen zijn door het asje schoon te maken en opnieuw te smeren. Ik koos uiteindelijk voor een makkelijke oplossing en kocht een spuitbusje kruipolie waar een hoeveelheid grafietpoeder is in opgelost. Dat laatste zorgt voor een smerende en beschermende werking. En nu maar zien hoe lang of dit goed gaat. In elk geval draaide het asje na een paar minuten weer als een tierelier. Nu kon ik de AM proberen. Zelfs zonder externe antenne is de ontvangst prima. Ook op de KG komen de zenders goed door en het is erg prettig afstemmen op de gespreide 49 m.

Op de FM is stereo-ontvangst mogelijk. Er is aparte stereoknop en een groene indicatorm, die aangeeft als er een stereozender wordt ontvangen. Als afstemhulp wordt een metertje gebruikt. Op de FM is ook AFC beschikbaar (Automatic Frequency Control). De radio heeft geen ingebouwde luidsprekers. Maar er zitten twee losse kleine boxen bij. Deze worden door middel van de bekende luitsprekerplug op de radio aangesloten. Ik was aangenaam verrast door de mooie klank van deze boxen.


Deze advertentie stond het hele jaar 1971 in de Elektuur. Het was een advertentie van de vermaarde firma Radio-Service 'Twenthe' N.V. uit Den Haag.

Hier een fotootje van de achterkant. Links zie je de antenneaansluitingen. Dat gaat met speciale stekkertjes. Rechts zijn eerst twee DIN-aansluitingen voor het aansluiten van een bandrecorder en dan twee luidsprekeraansluitingen.

Dit is het chassis. Het bestaat uit een aantal delen die met elkaar zijn vastgemaakt.