Philips AV Cassetterecorder D6920
Bouwjaar 1983.
Dit is ook een draagbare cassetterecorder, ook bedoeld voor reportagewerk. Een stuk lichter dan de Sony. Persoonlijk vind ik de Sony mooier, wat betreft de vormgeving. Maar deze Philips is toch ook een bijzonder apparaat. Hij heeft een extra kop aan boord en met behulp van het diastuurapparaat EM1920 kunnen er op een apart spoor pulsjes worden gezet om hiermee een diaprojector aan te sturen. Er is een ingebouwde luidspreker en er zijn aansluitingen voor twee externe luidsprekers. Verder een lijn in- en uitgang. Nadeel (vind ik) is dat de volumeregelaar het geluidsniveau van de lijn uitgang be´nvloedt.
Behalve de gebruikelijke knoppen voor het regelen van het volume en opnameniveau zit er nog een extra knop op: de pitch control. Hiermee kun je de snelheid van de tape enigszins bijregelen. Verder zijn er wat mogelijkheden om opgenomen cassettes na te bewerken: postfading en sound-on-sound.
Kortom een erg universeel apparaat, waar ik ook veel plezier aan heb beleefd.
Het diastuurapparaat wordt gebruikt om pulsjes op de band te zetten. Deze pulsjes zorgen er bij het afspelen voor dat er een diaprojector kan worden aangestuurd. Enige voorzichtigheid is geboden bij het op de band zetten van de pulsjes. Een keer teveel op het knopje drukken en je kan overnieuw beginnen...
Ik gebruikte de combinatie D6920 en EM1920 samen met een Rollei P3801 overvloeiprojector.
Een mooie combinatie! Je moest er wel voor zorgen dat de pulsjes elkaar niet te snel opvolgden, want het overvloeien kost ook wat tijd. Geef je een pulsje terwijl het overvloeiproces nog gaande is, dan wordt het pulsje genegeerd en klopt de hele synchronisatie niet meer...
De Rollei P3801 overvloeidiaprojector is een bijzonder apparaat. Eind jaren '70 kwam overvloeiprojectie van dia's in zwang. Hierbij waren steeds twee diaprojectoren nodig. Het precies en nauwkeurig opstellen van beide diaprojectoren was een enorme klus. Bovendien moesten de dia's over twee magazijnen worden verdeeld. Dat maakte het lastig om dezelfde serie ook nog eens met een enkele projector te vertonen.
Daarom kwam Rollei in 1979 met de P3800 overvloeiprojector waarbij maar een magazijn nodig was. Nu kon met een apparaat worden volstaan, hetgeen de voorbereidingen voor een projectie enorm vereenvoudigde. Helaas leed de P3800 aan nogal wat kinderziektes.
Met de P3801 waren de mechanische problemen opgelost. Dit apparaat functioneerde veel beter. Maar vanwege de ingewikkelde mechanische constructie was het wel nodig om extra aandacht te besteden aan het inramen van de dia's. De raampjes moesten goed sluiten, anders kwam een raampje vast te zitten.

Samen met de D6920, de EM1920 en de P3801 heb ik heel wat voorstellingen gegeven.