Grundig Satellit 500

Grundig Satellit 500

Bouwjaar 1989


Een heel bijzondere radio. Hij kan eigenlijk van alles. Dit is de 'International' versie.
Ik heb deze in 1989 gekocht, ook het jaar waarin deze radio uitkwam. De recenties waren positief en terecht. Ik wilde graag een radio die alles op de KG kon ontvangen. Niet alleen de omroepstations, maar ook de zendamateurs op de 80m, 40m, enzovoorts. En dan is AM niet voldoende, er moet ook SSB te ontvangen zijn. Verder wilde ik graag een digitale afstemming. Gewoon de frequentie intypen die je wil ontvangen en klaar. Geen gehannes met ongeveer ergens op de afstemschaal zoeken en blijven zoeken.
In die tijd (1989) luisterde ik graag naar KG omroepstations, vooral die van het toenmalige Oostblok. Er stond van alles te gebeuren en dat voelde je. Kerstmis 1989 was het de beurt aan RoemeniŽ om het communistische juk af te werpen. Met deze radio was ik getuige van de plotselinge omwenteling, die ook plaats vond bij de staatsradio. De ene dag nog communistische propaganda (en geen woord over de opstand) en de andere dag geÔmproviseerde Roemeense kerstliedjes. Die moesten vanuit het buitenland worden geÔmporteerd, omdat ze in RoemeniŽ zelf niet meer gespeeld mochten worden.
Deze radio stelde me in staat om het allemaal "life" te volgen.
Verdere bijzonderheden aan deze radio:
  • Uitgang voor extra luidspreker, bij FM stereo wordt het linkerkanaal doorgegeven, de ingebouwde luidspreker geeft het rechterkanaal weer.
  • Line-uitgang. Mono.

Je kunt direct de frequentie intoetsen die je wil ontvangen. Of je toetst de band in, bijvoorbeeld 49 voor de 49m band. Verder zijn er ook 40 geheugenplaatsen om zenders op te slaan.

Er is nog een vergelijkbaar model, dat alleen in Duitsland te koop was. Dat is de 'Professional'. Deze is gelijk aan de 'International', maar heeft als extra een tabel dat in het ROM is opgeslagen. In deze tabel staan 40 zenders. Door het intoetsen van een code stelt de radio zich meteen op het gekozen station in, met de <SEARCH>-toets kun je dan de andere frequenties van dit station aflopen.

De Satelitt 500 International ombouwen tot een Satellit 500 Professional

'Ombouwen' is veel gezegd, want door middel van een eenvoudige handeling is de ROM-tabel ook bij de International te activeren. Deze ROM-tabel is namelijk reeds ingebouwd, maar in de International versie uitgeschakeld. Door diode D508 door te verbinden (standaard is deze doorgeknipt) wordt de ROM-Tabel ingeschakeld.

diodes in Grundig Satellit 500

Diode D508 (links) is nu doorverbonden.

diodes in Grundig Satellit 500

diodes in Grundig Satellit 500

diodes in Grundig Satellit 500

Door het indrukken van '01' en dan de Memory-toets, wordt de zender Deutsche Welle gekozen. De indicatie ROM-TAB geeft aan dat de ROM-tabel is ingeschakeld. De andere frequenties van de Deutsche Welle krijg je door herhaaldelijk <SEARCH> in te toetsen.

Hieronder staat een overzicht van de stations die in de ROM-tabel zijn opgeslagen.

diodes in Grundig Satellit 500

diodes in Grundig Satellit 500

Meer (Duitstalige) technische details over de Satellit 500, en een vergelijking met de andere Satellit's van Grundig staat op deze site: Satellit 500 op Grundig Radio Boy