UN-10 Amroh

schema UN-10

schema UN-10

In het begin van de jaren '50 heeft mijn vader deze UN-10 gebouwd. Bij de opbouw van deze radio zorgde hij ervoor dat die precies in een schoudertas van mijn moeder paste. Het toestelletje heeft het jonge stel toen vast veel plezier gegeven. Dat was voordat ik werd geboren. Daarna verschoven de prioriteiten waarschijnlijk enigszins...

Wel vertelde mijn vader mij ooit dat hij toch niet zo vaak van deze zelfgebouwde radio kon genieten, vanwege de destijds dure anodebatterijen. Helaas is het oorspronkelijke bouwsel verloren gegaan, maar een aantal onderdelen van dit radiootje heb ik altijd bewaard en toen ik deze radiohobby wat serieuzer ging aanpakken stond de herbouw van dit toestel op een hoge plaats in mijn prioriteitenlijstje.

Die behoefte werd alleen maar groter, toen tijdens de 'Beginnerscursus eenvoudige radiotechniek' in Ede dit schema als voorbeeld werd behandeld.

Uniframe delen van Amroh
Losse Uniframe onderdelen.

Het liefst wilde in de UN-10 bouwen volgens de richtlijnen in het 'Jongens Radio 4' boek (dat ik ook van mijn vader heb gekregen). Maar dan heb je wel Uniframe chasisdelen nodig... Gelukkig kon ik op de NVHR-beurs in maart 2006 een aantal van deze chassisdelen kopen. Later op de beurs in Beekbergen kon ik ook nog een aantal extra bovendelen kopen, voor de prijs van 1 euro per stuk! Het lijkt er erg sterk op dat dit replica's zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Het is juist daarom dat ik met een stuk minder gêne daar grote gaten in durf te boren.

Het begin is er
Een voorlopige opzet.

De originele 402-N die ik nog van mijn vader had, heb ik niet gebruikt, die doet nog dienst in de UN-9. Ik kon twee nieuwere 402's kopen en een daarvan wilde ik voor de UN-10 gebruiken. Het uitgangstrafootje de Muvolett 7000/3 Ohm is nog wel origineel.

De Amroh Mucore 402 spoel
De vermaarde Amroh Mu-Core 402 spoel.

De 402 spoel is weer een verbeterde versie van 402-N. Wat wel lastig is dat het plastic waar de soldeerpennen in zijn bevestigd, niet bestand is tegen een langdurige verhitting door de soldeerbout. Maar als je dat weet dan hoeft dat niet zo'n probleem te zijn.

De UN-10 gereed
De UN-10 gereed.

De rest van de onderdelen bijeen garen was niet al te moeilijk. Het bedraden viel ook wel mee, maar je moet altijd wel wat improviseren. Bijvoorbeeld, het in het schema beschreven F4 smoorspoeltje, had ik niet. Maar ik gebruikte hiervoor een smoorspoeltje van 30 mH (gekocht op de beurs in Hoenderloo) en dat bleek toch ook prima te werken.

De echte Amroh knoppen op de foto kon ik later op de beurs in Doorn kopen.

De UN-10 van de onderkant gezien
De UN-10 van de onderkant.

Een blik op de onderkant van de UN-10. Het was een beetje improviseren, omdat ik ook niet de beschreven soldeerlipjes had. Maar met een aantal andere lukte het wel. Ik heb wel alle massadraadjes naar een massapunt gesoldeerd, om aardlussen te voorkomen. Alleen was het natuurlijk nog wel de vraag of het allemaal zou werken...

De UN-10 spelend
De UN-10 speelt!

'The proof of the pudding is in the eating...' Daarom alles aangesloten en vol verwachting afgewacht of het werkte... En jazeker, zonder hapering! Als voeding gebruik ik een klein 60V trafootje dat ik toevallig tegenkwam op de beurs in Beekbergen. De stroom wordt gelijkgericht door een Siemens gelijkrichtertje, afgevlakt met een dubbele elco van 2 x 50 uF en daarover heen een weerstand van 2200 Ohm. Voor de voeding van de gloeidraden gebruik ik een 1,5 Volt dikke staafbatterij.

Probleem was nog wel de luidspreker. De uitgang van de trafo is 3 Ohm, maar zo'n laagohmige luidspreker had ik niet. Ik kocht daarom een nieuwe 4 Ohmige luidspreker, maar toen ik hem kocht had ik al twijfels... Dat luidsprekertje was bedoeld voor een maximaal uitgangsvermogen van 15 Watt. En het geringe vermogen dat de DL92 kan leveren is niet voldoende om het luidsprekertje luid te laten klinken. Daarna probeerde ik een laag vermogen 8 Ohm luidsprekertje. Dat ging beter, maar het klonk nog steeds niet overtuigend. Toen bedacht ik me dat ik nog een luidspreker had liggen van een BX500A, die is 5 Ohm. En dat bleek de perfecte match te zijn! Wat een geluid komt er uit... Ik had nooit verwacht dat een DL92 zo veel herrie kon maken...

Overigens hangt er wel een buitenantenne aan van een meter of 6 en ik heb een aardleiding aangesloten. Zonder een van die twee is er niet veel te horen...