Wega 219 Bouwjaar 1962

Een Duitse radio volgens de "Nordisch" stijl. Over smaak valt niet te twisten, maar eigenlijk vind ik dit best wel mooi. Deze radio kreeg ik van Bianca Klazema. Het is de radio van haar oma geweest en aangezien hij toch alleen maar bij Bianca op zolder stond mocht ik hem hebben.
Deze radio lijkt erg veel op de Wega 119. De Wega 119 heeft geen toonregeling en geen afstemindicator. De Wega 219 is dus het luxere broertje van de Wega 119. Meer over de Wega 119 vind je bij: Wega 119 bij Kees van Dijke
Het afstemoog deed het niet meer. Niet alleen het oog was uitgeput, maar ook de beruchte weerstand die bovenop de buisvoet zat gemonteerd was kapot. Geen wonder als je als koolstofweerstand meer dan 100°C te verduren krijgt, terwijl je maar voor 80°C ontworpen bent. Ik dacht eerst dat het afstemoog een EM84 was, daar had ik er nog wel wat van liggen. Bij nadere bestudering bleek het om een EM84a te gaan. De verschillen zijn gering. Alleen de roosterspanning bij een EM84 kan variëren van 0V tot -20V, die van een EM84a van 0V tot -10V. Vervangen door een EM84 was een optie, maar dan wordt het bereik wat minder. Ik bleek echter nog een EM87 in goede conditie te hebben. De roosterspanning is gelijk als bij de EM84a, alleen de weerstand over de tweede anode moet nu 100kOhm zijn. Die heb ik ook vervangen en het werkt nu prima.
De toetsen had iemand bewerkt met een zwarte viltstift. Na lang tobben en verschillende huismiddeltjes geprobeerd te hebben bleek koperpoets het best te voldoen. Geen spoor meer van de zwarte viltstift te bekennen.
Een bijzonderheid bij deze radio is de "KG-lupe". Dit is een feature dat meer Duitse radio's uit die tijd hebben. Een heel handige feature. Het werkt alleen op de KG. Het komt erop neer dat je met de gewone afstemknop een station op de KG opzoekt. Omdat de zenders op KG nogal dicht op elkaar zitten is het lastig om goed af te stemmen. Je zit er zo naast. Maar met de afstemknop voor de FM kun je nu veel subtieler de juiste afstemming bepalen. Een soort van "vergroting van de KG-schaal". Ik heb me een poosje afgevraagd wat voor een ingenieus systeem daarachter zat. Maar dat bleek wel mee te vallen. De afstemcondensator van de FM wordt na het indrukken van de KG-knop gewoon parallel geschakeld aan de afstemcondensator van de AM. En omdat de FM-afstemcondensator een kleinere waarde heeft ontstaat op die manier dus een fijn-afstemming.
Nu wat plaatjes van de achterkant.



Rechts zie je de luidspreker. Deze heeft een groot bereik en kinkt erg goed.



De MF-spoelen hebben een stikkertje met daarop 10.7 MHz. Ik was even van de wijs gebracht, want 10.7 MHz voor de AM, dat kan toch niet? Nee natuurlijk niet. Aan de andere kant van de spoelen zit een stikkertje met daarop 460 kHz. Keurig, om dat met stikkertjes op de MF-spoelen aan te geven. Echt "grundlich".



Nu nog een plaatje van de onderkant. Dit zit onder de toetsen. Links de LG spoelen, daarnaast de spoelen voor de MG, rechts daarvan de KG spoelen en tot slot die van de FM.