Aanschaf van een Djembe
Alvorens tot aanschaf van een djembe over te gaan dien je jezelf een paar vragen te stellen. Wil ik:
Een houten of een een kunststof trommel?
Neem ik er een van hard- of zachthout?
Wat wil ik voor mijn djembe betalen?
Houten handgemaakte trommels verschillen nogal van elkaar, dat kan zijn in hoogte, in diameter, dikte van de wanden, kleur, gewicht, het soort hout dat is gebruikt, het touw dat is gebruikt, de afwerking en natuurlijk DE KLANK!
Kunststof trommels worden volgens een mal gemaakt en kunnen dus in een serie worden gemaakt die er allemaal hetzelfde uitzien en klinken. Er zijn kunststof trommels verkrijgbaar met een zelfde spansysteem als op conga's wordt toegepast, dus in plaats van touw te gebruiken worden er stemmechanieken op aangebracht. Zelfs de vellen van kunststof trommels zijn in kunststof verkrijgbaar, je zou bij wijze van spreken met een kunststof djembe zo in de regen kunnen gaan staan spelen zonder dat de klank veranderd en het vel verslapt.
Zacht hout zoals 'melina' geeft een lagere toon dan hard hout zoals bv. 'lenge' of 'acajou'. Het is een sprookje dat trommels die lichter zijn minder goed klinken dan de zwaardere soorten. Wanneer je staand speelt weet ik wel wat je rug het meest waardeert.
Een goede houten handgemaakte djembe kost tussen de EURO 200,00 en EURO 400,00 Let op! Goede winkels geven levenslange garantie op de body!!
Als je voor jezelf bovenstaande dingen hebt afgewogen en dus weet wat voor djembe je gaat kopen, heb ik hieronder nog wat tips staan.
KLANK: Om de klank te beoordelen dient ten eerste de djembe goed op spanning te staan, een beetje winkel heeft dat natuurlijk al voor elkaar en als je het vraagt zullen zij dat graag voor je doen. Als je zelf nog niet goed speelt laat dan iemand anders de bas, de slap en een open toon op de trommel slaan zodat je goed hoort hoe de trommel klinkt. Ga er vooral ook zelf op spelen!! zodat je weet dat de hoogte van de trommel goed is.
VEL: Kijk goed of er geen gaatjes in zitten. Als een vel niet goed is afgewerkt voelt het nogal ruw aan, hier kan je d.m.v. een zacht schuurpapierje thuis wat aan doen. Er mogen geen krassen in het vel zitten. Ligt de rug van het vel mooi in het midden? Een dun vel spreekt makkelijker aan, een dikker vel geeft warmere klanken. Kruipen er beestjes in het vel? Geur?
RINGEN: Liggen de ringen niet teveel buiten de trommel? Ze mogen ook niet zo smal zijn dat ze de body raken. Zijn de ringen glad afgewerkt? Zijn de ringen roestig? Hoe hoog ligt de bovenste ring t.o.v. de rand? Ligt deze te hoog dan sla je er tegenaan, te laag is nadelig voor de klank, 2 tot 3 cm vanaf de rand is goed. De ringen moeten niet te dun zijn, een dikte van 5 mm is minimaal en ze moeten mooi rond zijn.
BESPANNING: Wat voor touw is er gebruikt? Het beste touw is tot 700kg onrekbaar en is verkrijgbaar onder de naam Dyneema, iets minder maar toch ook goed te gebruiken is polyester. De dikte van het touw dient een diameter van 4 tot 6 mm te hebben. Hoeveel 'ogen' zitten er aan de ringen? Bij een doorsnee djembe dienen er niet minder dan 21 op te zitten. De verticale bespanning dient al goed op spanning te zijn gebracht. De horizontale draad dient bij een nieuwe trommel niet meer dan 2 x rond te zijn geweest om een goede sound te verkrijgen. Er dient zo'n 4 meter touw 'over' te zijn.
BODY:De bovenste rand moet niet alleen mooi rond zijn maar ook perfect recht aan de bovenkant. Het vel moet de body daar overal raken en geen oneffenheden vertonen. Controleer op gaten en/of scheuren, een scheur bovenin de trommel is erger dan onderin en bekijk of de scheur door en door is. Is het gat onderin de trommel, en mooi afgewekt dan is er niets aan de hand, want dit beinvloedt de klank en de levensduur van de trommel niet. Is de body van binnen en van buiten mooi glad afgewerkt en in was, lak of olie gezet? Ik gebruik voor mijn djembe bruine schoensmeer welke natuurlijk wel goed uitgewreven dient te worden. Kijk of er heeeeeeeeele kleine gaatjes in het hout zitten, dat kan duiden op houtworm. Staat de djembe mooi recht en niet te wankel? Hoe is de afwerking en grootte van het gat onder in je ketel? Een groot gat geeft een lage bas, een normale djembe heeft een opening van zo'n 10 cm nodig.