De Beatring of tamboerijn

 

De beatring of in gewoon Nederlands de tamboerijn of schellenring behoort tot de instrumentengroep idiofonen. Zoals je hierboven ziet heb ik verschillende exemplaren en ze klinken ook allemaal anders, dit ligt zowel aan de vorm, het materiaal waarvan de beatring is gemaakt en de hoeveelheid en het materiaal van de schellen. Het geeft een mooi effect als je tijdens het spelen b.v de houten beatring linksonder in je linkerhand neemt (kort droog geluid) en in je rechterhand met de LP Cyclop (rechtsboven) er tegenin gaat spelen.

Uitvinder/percussionist Bart Fermie heeft o.a. de hierboven afgebeelde "mini shakerine" ontworpen,  het 4kante gedeelte is een shaker dus als je tijdens het schudden de schellen af en toe vasthoud verkrijg je een shake/jingles geluid. Bart heeft nog veel meer instrumenten ontworpen, als je hierover vragen hebt: bart.fermie@planet.nl 

Van het hieronder afgebeelde instrument weet ik zowel de naam als de speelwijze niet. Het is voor mij meegebracht door een tevreden klant. Het is gekocht in Padang, Indonesie en de body is van hout gemaakt. Als je weet hoe dit instrument heet en hoe het wordt bespeeld, laat het me lezen!  

 

 

 

Terug naar Instrumenten Deel 3