De Cajon

De cajon (je zegt kagonn) is een uit nood geboren instrument. De vroegere slaven uit Latijns-Amerika werden (uit angst voor opstand) door hun bazen gedwongen hun trommels te verbranden, de slaven lieten zich niet kisten en zo ontstond de 'rumba de cajon'.

Het model wat je hierboven ziet is een zgn. " Cajon la Peru" (50 x 30 x 30 cm)  van de firma Schlagwerk Klangobjekte. Het is een vernuftig instrument en als je er voor de eerste keer een klap op geeft weet je niet wat je hoort. Achter de slagplaat (welke zich aan de voorkant bevindt), heeft men nl. gitaarsnaren gespannen waaraan koperen belletjes zijn vastgemaakt waardoor er een ratelend geluid ontstaat. Het slagoppervlak is niet volledig verlijmd maar aan de bovenkant aangespannen door 5 schroeven, wanneer je deze losser (meer ratelen) of vaster (meer bas) draait verander je het geluid van de cajon.

De cajon is van binnen versterkt dus kan je er op zitten en tussen je benen door slaan. Aan de achterkant bevindt zich het klankgat. Je kunt de cajon met mallets of met je handen bespelen en met de congatechniek kun je alle slagen er zonder problemen uithalen. Hoe meer je naar het midden gaat hoe meer bas je krijgt en hoe dichter bij de bovenkant hoe knetterender het geluid. Wanneer je tijdens het spelen met je hiel de slagplaat indrukt kan je de toonhoogte veranderen. De Cajon la Peru hierboven (links) heeft een donkere wortelnoothouten slagplaat, deze geeft een droge klank met veel midden. Rechts is een beuken uitvoering afgebeeld welke meer hoog produceert.

 

Wil je je verder gaan verdiepen in het bespelen van de cajon dan kan ik je het cursusboek + DVD "Cajon in de popmuziek " aanraden. Het is een heel duidelijke en beslist geen saaie cursus. Je kunt het bestellen via www.cajonweb.com

Terug naar de conga pagina