De Koebel

 

De koebel of cowbell of cencerro is er in verschillende uitvoeringen. De bovenste koebel op de foto is een vrij grote uitvoering en heeft een diepe toon, d.m.v. de bevestigingsschroef is deze koebel te monteren aan bv. een conga.

Afro (of Pearl percussion zoals ze tegenwoordig heten) heeft een metalen plaatje  met een houten balletje eronder bedacht, zodat als je de koebel wilt aanslaan, als je met je handen aan het trommelen bent, niet snel een stok hoeft te pakken. Een nadeel van deze constructie vind ik het meetrillen van het plaatje, wat nogal wat ongewenst geluid produceert.

De  koebellen rechts op de foto worden in de hand gehouden en heten dan ook hand-bell, bongo-bell of campana. De koebel wordt in de ene hand vastgehouden met de opening van je af, de andere hand slaat er met een houten stokje op. Wanneer je aan de basis van de koebel slaat (de gesloten kant) verkrijg je een hoge toon terwijl je aan de open kant een lage toon krijgt. Knijpen in de koebel en het afdekken van de opening veranderen de sound. De dikte van de stok is medebepalend voor het geluid.

De andere 2 bellen zijn van Afrikaanse makelij, de lange bel wordt vaak op een doun-doun (bastrommel) gemonteerd en met een stalen staafje bespeelt. (hierboven op de foto met speciaal aangelaste standaard) Doordat de rand niet helemaal egaal is kan je er met het staafje overheen strijken, wat weer een ander effect geeft. De kleine bel op de bovenste foto is een vingerbel, De bel hang je aan je wijsvinger en de ring aan je duim. Wanneer je deze nu tegen elkaar aan tikt hoor je een heel hoge toon.

Terug