Dit zijn mijn eerste conga's, het merk is mij onbekend, het materiaal waar ze van gemaakt zijn is fiberglas, dat maakt het geluid van de trommels feller dan die van houten exemplaren en ze geven ook meer boventonen, de tumba zelfs zoveel dat ik hier speciaal een 4 mm dik ossenvel op heb gespannen. Ik heb ze zo'n beetje in alle kleuren wel gehad, deze kleuren combinatie heeft Harold Dikkeboer er voor mij op gespoten.

 

Op deze trommels ben ik (ook) heel trots, al zou je het zo op de foto niet zeggen, de 2 linkse trommels zijn Californian Red Oak 'Gon Bops' en heb ik na veel aandringen 'mogen' kopen. Zoals je op de foto kan zien hebben de conga's niet echt een beschermd leven gehad. De rechtse conga kreeg ik in 6 stukken, welke ik met wat gegoochel weer tegen elkaar aan heb gekregen.

 

De Gon Bops krijgen een opknap beurt.

 

Dit is het resultaat geworden, de 2 rechtse zijn de Red Oak Gon Bops en voor de linker conga heb ik via Stiggelbout bij een smid het spanmechanisme laten maken.

Je zou het misschien op het eerste oog niet zeggen, maar deze 3 beauty's zijn ook van eikenhout gemaakt. De 2 buitenste zijn gemaakt door Afro, de conga is het type ACW-110 en is 11 inch, de tumba is het type ACW-117 en is 11 3/4 inch. Ze zijn bespannen met Filippijnse buffelhuiden en zijn heel warm van klank, aan de onderkant zit een rubberen rand, deze absorbeert behalve een deel van de klap die je erop geeft, ook de laagste frequenties.Til je de trommel tussen wreef en kuit iets omhoog, dan hoor je het geluid weer 'opengaan'. Afro heeft ook hele fijne standaards gemaakt, deze zijn te zien op de pagina 'Hardware'.

De voorste trommel is een quinto en is gemaakt door de firma Meinl, de maat is 10 inch en het type is een z.g.n. floating tune, het spanmechanisme haakt als het ware  onder de ketel, de body is dus nergens doorboort. Ik vond de klank van de body erg mooi toen ik de trommel kocht, echter het vel heb ik direct vervangen voor een 'natuurvel'. De rand van de spanring is een z.g.n. comfort curve, deze zorgt ervoor dat als je speeltechniek te wensen overlaat, je jezelf geen pijn doet als je met je duim tegen de rand aanslaat.

Hier bespeel ik een combinatie van de Gon Bops, Meinl en Afro.

 

Terug naar de congapagina