Snorbot

 

De klank van dit instrument wordt gevormt door het snel rond te laten bewegen d.m.v. een koord, hierdoor wordt de lucht erom heen in trilling gebracht en ontstaat er een snorrend geluid. De snorrebotten vinden hun oorsprong ver terug in de geschiedenis van de mensheid, de eerste snorrebotten dateren uit het Laat-Paleolithicum en zijn van been gemaakt. 

Bij de 'primitieve' volken uit de oudheid hielden de draaiende lichaamsbewegingen, die tot extase voeren, verband met riten en culten. Het snorrebot is een van de meest geheimzinnige en heilige instrumenten dat bestaat en het geluid brengt zelfs nu nog bij de meest moderne persoon een gevoel van onbehagen mee. Dit komt ongetwijfeld doordat bepaalde oergeluiden diep inwerken in ons biologische wezen, het laat geheimzinnige stemmen van geesten en monsters horen, die de wilde beesten afschrikken. 

De Noordamerikaanse sjamanen gebruiken het snorbot bij hun magische rituelen om het weer te beinvloeden. Volgens de Aboriginals uit Australie zijn snorrebotten 'plankjes van de geesten' waarmee men de stemmen van de voorouders kan horen. In de Romeinse oudheid gebruikte men het snorbot voor amoureuze betoveringen en de 'rhombus' van de Latijnen kwam waarschijnlijk voor in ceremonieen gewijd aan de godheden Bacchus en Cybele.

 Elk snorrebot heeft een andere klank, deze is afhankelijk van het materiaal, de vorm, de rotatiesnelheid, de hoek ten opzichte van de grond en de afmeting. De meeste snorrebotten zijn van hout en schors gemaakt en in ruitvorm uitgesneden, soms gebruikt men ook wel een bot of een hoorn of soms zelfs een veer. 

Het snorbot hierboven heeft Marco Kooreman voor mij gemaakt.

 

 

Terug