Speelwijze

De conga kan op twee manieren bespeeld worden nl.: zittend of staand.

Wanneer je zittend speelt zet je de conga tussen je benen en laat hem iets voorover tegen je rechterbeen leunen, doordat je hierdoor een opening krijgt tussen je conga en de vloer, komen de tonen, vooral de bas, beter tot hun recht. Je kan ook lage standaards laten maken, dan klinkt de tumba ook beter.

Let erop dat je je rug goed recht houdt tijdens het spelen en vooral ook normaal blijft doorademen. Wanneer je nl. met gebogen rug achter je conga zit, krijg je al gauw rugpijn en hou je het spelen niet vol.

Hetzelfde gebeurt als je tijdens het spelen van een wat ingewikkeld stuk of tijdens een solo je adem gaat inhouden, je raakt dan verkrampt en het stuk wordt ineens 10 x moeilijker te spelen.

Zittend speel je het lekkerst als je een verstelbaar krukje neemt (drum- of pianokruk). De tumba zet je rechts naast je neer of als je links bent, aan de andere kant.

Voor het staand spelen zijn er diverse standaards in de handel, laat het vooral niet na om alvorens tot aanschaf over te gaan, deze eerst goed uit te proberen. Sommige zijn loodzwaar maar bieden een stevige stand, terwijl andere wel licht zijn maar weer staan te wiebelen als je staat te spelen. Let er ook op of de standaard inklapbaar is, dit is wel zo handig met vervoer. Kijk eens op de hardware pagina, voor wat voorbeelden.

Het voordeel van staand spelen vind ik dat je vrijer bent in je bewegingen en dus lekker uit je bol kan staan te swingen en te spelen, en ook je trommels klinken een stuk voller, maar zoals voor de meeste dingen geldt hier dan ook dat het helemaal aan je eigen persoonlijke smaak ligt.

 

 Terug naar de congapagina