De Udu 

Van oorsprong komt de Udu uit Nigeria en betekent in de Ido-taal "kruik". De ontdekkers van dit instrument dachten in de klank van de Udu de stem van hun voorouders of de stem van de godin te horen en sindsdien wordt dit instrument dan ook gebruikt tijdens religieuze aangelegenheden.

 

 

De Udu is gemaakt van gebakken klei en wordt met de handen en vingers bespeeld, door met de vlakke hand op 1 van de openingen te slaan krijg je een bastoon die lijkt op de klank van een tabla, met de vingers op de body slaan geeft weer een hoog geluid, zoals je ziet heeft de udu boven een vlakke zijkant waardoor je ook "congaslaps" kan toepassen.

 

Deze udu (met dank aan LP voor de plaatjes) is door Frank Giorgini ontworpen en wordt door LP onder de naam 'Tambuta' verkocht, ik viel meteen voor de vorm en hoewel de klankkleur niet zo uitgesproken is als de bovenste udu is het een heel fijn instrument om te bespelen. Zoals je op de foto's ziet is er zelfs een uitsparing in de hals gemaakt om een microfoon in te stoppen.

Behalve een udu kopen kan je er natuurlijk ook zelf een maken, bovenstaande vaas lag bij een vriendin in de tuin en werd niet meer gebruikt. Ik heb er met een diamantboor voorzichtig een gat in gemaakt en ik moet zeggen dat het resultaat niet tegenvalt. Okay, 't ziet er niet zo mooi uit als een Tambuta maar de klank is beter dan menig udu welke ik in de diverse winkels heb geprobeerd.

Jimme op  Udu

Hieronder een demonstratie van Brian Mellick

 

 

Terug