Een lokale zoekmachine op je website
Websites waar veel informatie op staat, bevatten vaak een lokale zoekmachine om de vindbaarheid van die informatie te verbeteren. Deze site heeft dat ook. De hoeveelheid informatie, zeker over HTML en JavaScript, is in de loop der jaren zo gegroeid, dat een dergelijke zoekfunctie bepaald geen overbodige luxe meer is.
Als een site is voorzien van een lokale zoekmachine is die meestal te herkennen aan een button op een opvallende plaats met als tekst: "Doorzoek deze site" of iets dergelijks. Wat ook veel wordt gedaan is dat er direct een tekst-invoerveld beschikbaar wordt gemaakt.
Een invoerveld met bijbehorende button past niet in de opmaak van deze website. Daarom is er een button geplaatst in de linker kolom. Die brengt je naar een pagina vanwaar je de zoekacties kunt uitvoeren.
Deze website maakt gebruik van de gratis versie van FreeFind
.
Dit is een onafhankelijke zoekmachine, speciaal voor zoeken binnen een website.
Naast Freefind zijn er nog een andere gratis aanbieders van dit soort diensten, zij het dat hun aantal afneemt.
Google heeft een dienst die vergelijkbaar is met FreeFind.
Dit soort zoekmachines heeft -uiteraard- ook betaalde versies. De gratis versies tonen altijd advertenties bij de zoekresultaten.
Zie ook het item "Internet Diensten Gebruiken".
- Hieronder wordt het aanmaken van een FreeFind-account en de mogelijkheden ervan kort besproken.
- Als je naar de website gaat, vul je in het formulier je e-mail adres in en de URL van je site. Je bent nu aangemeld. De spider gaat je site indexeren.
- Per e-mail krijg je een password toegestuurd. Daarmee kun je inloggen op FreeFind om een en ander in te
stellen.
Als je ingelogd bent zie een een aantal tabs, waar de controle functies onder zitten. - Als eerste moet je een stukje HTML-code ophalen. Dat doe je onder de tab
HTML
.
De HTML-code bevat een formulier waarin de bezoekers een zoekterm kunnen invoeren, en een knop om de zoekactie te starten. Dit zet je op je website.
Er zijn verschillende varianten van deze code: alleen de site doorzoeken, het web doorzoeken met de zoekmachine Findia, met of zonder sitemap, enz. - De zoekresultaten worden standaard weergegeven op een witte achtergrond met een grijze balk in de linker
marge. Tekst is zwart, links zijn blauw. Dit kun je helemaal naar je eigen hand zetten onder de tab
Customize
. Alleen het tekstfont (Arial) kan niet worden aangepast. - De frequentie waarmee je site geïndexeerd wordt geef je aan onder de tab
Build Index
. Je kunt hier ook uitgebreid instellen hoe de indexering moet worden aangepakt: Wat is belangrijk en wat niet, enz.
Laat je site niet vaker indexeren dan noodzakelijk is. Deze site wordt 1 x per 2 weken geïndexeerd, dat is ruim voldoende. Elke keer dat de site is geïndexeerd wordt dit per e-mail aan je gemeld. - Onder de tab
Reports
kun je overzichten maken van het zoekgedrag van je bezoekers.
Elke week en elke maand krijg je een rapport van de gebruikte zoektermen. Dit kun je hier uit zetten. - Onder de tab
Admin
kun je je gegevens wijzigen (e-mail adres, wachtwoord, URL van je zite).
Onder deze tab kun je het account ook beëindigen.
- Als je eenmaal een goed werkend account hebt, heb je er geen omkijken meer naar. Alle acties (indexeren, pagina's met zoekresultaten maken, enz. vinden plaats op de servers van de dienstverlener.
Gebruik:
- De code van het formulier staat in de <BODY>, op de plaats waar je hem nodig hebt.