Popups die door de popup-blocker worden toegestaan
Veel (te veel) websites tonen popups. Dat zijn browser-windows die ongevraagd verschijnen en advertenties laten zien voor dingen die niemand wil hebben, of juist voor hele trendy dingen zoals ringtones voor je mobiele telefoon. Maar wat de inhoud ook moge zijn: meestal zijn ze irritant.
Om dit verschijnsel tegen te gaan zijn is software bedacht die popups tegenhoudt. Dat zijn de popup-blockers. Vroeger moest je zo'n popup-blocker apart aanschaffen. Tegenwoordig zit er in elke moderne browser standaard een ingebouwd.
Een popup-blocker kan je als eerlijke website bouwer voor een probleem stellen. Als je ergens tussendoor een toelichting op wilt geven zijn popups daar heel handig voor. Op deze website wordt er veel gebruik van gemaakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat díe popups door de browser worden tegengehouden.
Op deze bladzijde vind je wat tips en trucs waarmee je ervoor kunt zorgen dat de popups van jouw website gewoon door de popup-blocker worden doorgelaten.
Om te beginnen een paar dingen waardoor een popup-blocker probeert een popup tegen te houden.:
- De popup wordt gevuld met een URL buiten het domein van de huidige webpagina. Daarbij kan ook worden gecontroleerd of die URL op een zwarte lijst staat.
- De informatie die op het scherm komt wordt pas gemaakt nadat de popup is geopend. Dat wil zeggen: Het (Java-)script dat de popup heeft geopend schrijft er zelf de HTML-code in. Zie bijvoorbeeld het script bij het item "JavaScript debuggen".
- De popup wordt gestart zonder de tussenkomst van de gebruiker.
De website zelf opent de popup zonder dat de gebruiker daar invloed op heeft, bijvoorbeeld door onload of onunload in de <BODY>-tag.
Dit laatste is de belangrijkste reden voor een popup-blocker om in te grijpen.
Uit het bovenstaande kun je afleiden wat je moet doen om problemen met de popup-blocker te voorkomen.
- Zorg dat de informatie in de popup van je eigen website afkomstig is.
- Laad altijd een compleet HTML-bestand in. Een Window openen en dan (in JavaScript) vullen met behulp van document.write moet je dus niet doen.
- Als je een pagina dynamisch in elkaar zet (bijvoorbeeld vanuit een database), zorg er dan voor dat de HTML-code helemaal klaar is voordat deze door de server naar de PC van de bezoeker wordt gezonden.
- Het meest belangrijke is: Zorg er voor dat het openen van de popup een actie van de gebruiker zelf is.
Opmerking: Bovenstaande punten zijn slechts vuistregels. De opsomming is niet volledig.