Breadcrumbs: Wat het is en hoe je het kunt gebruiken

Op sommige websites zie je wel eens een regel tekst staan, wat lijkt op:
Home > HTML > Nieuw > Breadcrumbs: Wat het is en hoe je het kunt gebruiken.

Dit wordt een breadcrumb genoemd. Het is bedoeld als hulpmiddel bij het navigeren door een website. Het geeft de bezoekers van je website informatie over de plek in de website waar ze zich bevinden. Daarnaast geeft het de bezoekers van je site de mogelijkheid om direct een paar niveaus terug te stappen, zonder dat daarvoor ze een aantal malen op de "Terug"-knop moeten klikken.
Breadcrumbs zijn dus een toevoeging aan de navigatie.

De naam breadcrumb (in het Nederlands: broodkruimel) is ontleend aan de sprookjes van Hans en Grietje en Klein Duimpje. De hoofdpersonen worden door hun arme, radeloze vader meegenomen het bos in. Daar worden ze alleen gelaten. Ze wisten dat hun vader dat van plan was. Om de weg terug te vinden strooiden ze broodkruimels.
Helaas aten de vogels de broodkruimels op waardoor ze alsnog verdwaalden. Op een website kunnen de breadcrumbs er voor zorgen dat je in verwarring raakt over de weg die je hebt gevolgd om op een zekere pagina te komen. Je verdwaalt dan ook.

Er worden drie typen breadcrumbs onderscheiden:

Breadcrumbs hebben alleen nut op grote sites met een strikte (boom-)stuctuur, die dieper gaat dan 3 niveaus. Dat betekent dat je niet van de ene tak in de structuur direct in een andere tak van de structuur kunt springen, maar dat je altijd via de 'Home'-pagina moet. Dat wordt verduidelijkt in de onderstaande figuren.

Stricte structuur, geschikt voor breadcrumbs.

Stel: Je bent genavigeerd naar pagina C, via A en B. De breadcrumb luidt:
Home > A > B > C

Als je naar pagina E wilt, klik je eerst op Home; vandaar ga je via D naar E.
De breadcrumb is nu:
Home > D > E

De drie typen breadcrumbs leveren hier altijd hetzelfde resultaat op. Dat komt door de strikte structuur. Maar kijk nu eens naar de volgende figuur. De strikte hiërarchie wordt op een paar plaatsen doorbroken.

Structuur, minder geschikt voor breadcrumbs.

Stel: Je bent genavigeerd naar pagina C, via A en B. De breadcrumb luidt:
Home > A > B > C

Nu wil je naar pagina E. Er zijn twee mogelijkheden: Via Home of via pagina F.

Er kunnen nu vier breadcrumbs ontstaan, waarvan er drie van het type path zijn. De derde kan zowel path als location zijn. Alle vier samen vormen ze een set attribute breadcrumbs:

  1. Home > A > B > C > F > E
  2. Home > A > B > C > F > G > D > E
  3. Home > D > E
  4. Home > D > G > F > E

Voor de gebruikers van je site kan dit verwarring geven, omdat pagina's op meerdere manieren bereikbaar zijn.

Over het praktische nut van breadcrumbs zijn de meningen verdeeld. Er zijn ontwikkelaars die vinden dat elke website, hoe eenvoudig ook van opzet, moet zijn voorzien van breadcrumbs. Anderen, de overgrote meerderheid, vinden dat je breadcrumbs alleen moet toepassen als het kan voorkomen dat de gebruiker verdwaalt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat maar 6% van de internet-surfers aanwezige breadcrums daadwerkelijk gebruikt. Daarbij is ook de plaats van de breadcrumbs van belang: Path en Location breadcrumbs zet je het best direct onder het titelblok van de pagina. Helemaal bovenaan werkt ook goed. Helemaal onderaan de pagina is minder geschikt voor deze breadcrumbs; de bezoekers van je site zullen ze niet opmerken
Attribute breadcrumbs zet je het beste helemaal onderaan de pagina, net boven de voettekst (als je die hebt). Elke andere plaats in je document is vanuit de gebruiker gezien minder goed.

De 'noodzaak' om breadcrumbs te gebruiken wordt langzaamaan ingehaald door de browsers zelf. Op het moment dat dit wordt geschreven krijg je in Edge, Chrome en FireFox al een soort historie te zien als je met rechts op de 'terug'-knop klikt. Andere browsers zullen hier zeker in volgen.

Breadcrumbs kun je het beste laten genereren door een server-site script, dus iets in PHP, ASP, of iets dergelijks. Maar omdat niet elke website-bouwer daar over kan beschikken en/of daar voor de kennis bezit, zijn er ook oplossingen bedacht in JavaScript. Zie daarvoor het item Breadcrumbs in JavaScript.

 
terug

html-319; Laatste wijziging: 20 mei 2020