Over wetten en regels op internet

De wet- en regelgeving rond eigendomsrechten op internet lijkt voor gewone burgers nogal ingewikkeld, maar dat vind ik eigenlijk wel meevallen. Wanneer je je gezonde verstand gebruikt, kun je zelf wel bedenken wat mag en wat niet mag. Een eenvoudige vuistregel is: Wat in het 'normale' leven niet mag, mag ook niet op internet.

Bij het ontstaan van internet was de sfeer er een van "vrijheid - blijheid". Teksten en beeldmateriaal konden ineens probleemloos worden gekopiëerd en voor eigen doeleinden worden ingezet. Men nam het daarbij niet altijd even nauw met de eigendomsrechten van de makers van het oorspronkelijke werk.

De wetgeving over auteurs- en beeldrechten bleek aanvankelijk niet geschikt te zijn om de eigendoms-kwesties op internet te regelen. Sinds de jaren '90 van de vorige eeuw is de wetgeving echter steeds aangepast, uitgebreid en verbeterd.

De anarchistische sfeer is langzaamaan aan het veranderen. Het wordt steeds duidelijker wat is toegestaan en wat niet. De steeds betere wetgeving, in combinatie met jurisprudentie (uitspraken van rechters in geschillen) leggen de grenzen steeds duidelijker vast. Internet is volwassen geworden.

Ondanks dat je internet-recht, net als 'gewoon' recht, bijna altijd kun begrijpen met wat gezond verstand, kun je toch op heel ingewikkelde zaken stuiten. Internet-recht beperkt zich niet tot het recht van een land, maar is grensoverschrijdend: Stel: Je neemt als Nederlander een Duitstalig artikel over en plaatst dat onder je eigen naam op je Franstalige website. Die site wordt gehost in Engeland via een Belgische hosting-wederverkoper. Wie is er dan aanspreekbaar voor het gepleegde plagiaat? Het valt buiten het bestek van deze website om over dit soort zaken te schrijven. Gelukkig zijn er juristen en journalisten die zich hebben gespecialiseerd in internet-recht. Daaronder zijn actieve bloggers, ook Nederlanders. De meest bekende is de ICT-jurist Arnoud Engelfriet, die via zijn websites www.arnoud.engelfriet.net/ en www.iusmentis.com een schat aan (internet gerelateerde) juridische informatie beschikbaar stelt over auteursrecht, privacy, enz., in heel begrijpbaar Nederlands.

Van iusmentis.com citeer ik:

Wie op Internet alleen maar e-mailt en het weerbericht bekijkt, hoeft niet bang te zijn de wet te overtreden. Veel mensen willen meer. Even een filmpje downloaden, een mooie afbeelding gebruiken op de eigen website of voor de grap kijken wat voor plaatjes de buurman nou leuk vindt. Op dat moment wordt de vraag "mag dat allemaal zomaar" een stuk relevanter. Het recht is gewoon van toepassing op Internet. Al sinds begin jaren negentig zijn er wetten die regelen wat wel en niet mag op Internet. Vaak gaat het dan om strafbare zaken - computercriminaliteit en hacken. Maar ook de auteurswet bevat bepalingen die zeer relevant zijn. Hoe zit het nu?

Lees het hele artikel: Mag dat op Internet?.

 
terug

html-337; Laatste wijziging: 21 mei 2020