,

floris V pad

 

2 – 12 – 99 Schoonhoven – Woerden     30 km 1e etappe

Vandaag begin ik aan een nieuwe LAW het Graaf Floris V pad. Mijn bus vertrekt om 9.00 uur. Dus ik mag uitslapen. ’t Is fris, maar mooie luchten met veel blauw. Ik heb mijn regenpak toch maar voor de zekerheid meegenomen. De bus kabbelt weer langs de Lek. Bij Achthoven barst het weer van de eenden.

  9.30 uur start. Door Schoonhoven – langs een bord met info over de Schoonouwen route van 28 km door de Krimpenerwaard. De wipmolen lust mijn film weer.Een harde wind jaagt de wolken door de lucht, die wisselend de zon doet verdwijnen. Nu zie je wat het lage licht doet. Drie melkbussen met een prachtig zonnetje vragen om een foto. Maar het is op het erf en ik durf het privé terrein niet te betreden. Jammer, want ik zag er een kalenderplaat in.

 

Nu op het punt waar ik de Vlist verlaat. Even een eet- en foto pauze. Ik wacht op een mooi zonnetje. Tegenlicht op de oplichtende rietkafjes. Prachtig, maar een probleem met deze storm om het scherp te krijgen. Een gok dus. Ik wacht de resultaten maar afDe Meerkoeten zijn weer sociaal geworden. Ze kunnen elkaars aanwezigheid weer verdragen.Bij de LAW-richtingswijzer sta ik op 78 km van Muiden,   13.00 uur. Een overstapje op de Zijdekade (?) nodigt uit tot zitten in de windschaduw van een Elzenbosje..
 

  Wat verder staan een man te vissen. Zijn emmer staat op de kade gevuld met Rietvoorns. Hij heeft me ook steeds in de peiling. Oudewater ligt voor me te wachten. Op een bankje voor de Heksenwaag zit een boerenfamilie op een bankje. Het is een ode aan Herman de Man. Een bouwafvalcontainer belet me om het geheel in beeld te brengen. Nu alleen de koppen van het echtpaar mooi in het licht. Doodsklokken luiden me Oudewater uit.

13.33 uur Nu langs de Linschoten, een oude hoofdtak van de Rijn. Ik zie net een mannetjes eend pompen met zijn kop. Het vrouwtje gaat diep liggen. Even later vindt een korte paring plaats. Nu is het de tijd dat de eenden weer baltsgedrag vertonen en paartjes vormen voor het komende voorjaar. 

  Ik ga op een houten aanlegsteiger zitten, want dat is niet zo koud aan mijn billen, om dat vast te leggen. Mijn vulpen valt tussen de kier. Ik kan hem er met moeite tussenuit vissen.

14.44 uur Op het bankje voor Landgoed Linschoten. Een Fuut in winterkleed vaart voor me de vaart uit. Een trimmer zonder benen rolt met zijn armen de trimrolstoel. Een ANWB bord geeft info over de Linschoten. De afgezette klei is goed voor vruchtbomen.  

Verder een mooi boenhok. Aan het mooie toegangshek hoef ik niets meer toe te voegen. Het landgoed is afgesloten, een oase van rust, ver van de jachtige wereld, de snelweg met de sirenes met de ernst en de slachtoffers van het leven. Het bos heeft nog zijn laatste herfstblad. De Roekenkolonie is verlaten.15.15 uur Als ik de snelweg onderdoor loop stapt een fietser af en begint een praatje met me. Al keuvelend komen we uit bij het station waar we hartelijk afscheid nemen. Hij kwam uit Oudewater. De trein vertrekt om 16.25 uur.

vervolg LAW's verbonden terug index Floris    terug naar wandelinken