.

floris V pad

 

4 – 12 – 99  Woerden – Loenen     24 km  2e etappe

’t Is zaterdag. Hanny is niet fit. We gaan dus niets samen doen. Het is wel goed dat ik er even uit ga. De school moet echt even uit mijn kop. 8.30 met de 111 naar Utrecht.

Als ik in Woerden de trein uitstap, hagelt en regent het. Maar de lucht klaart op. Gisteren is er een stevige zuidwesterstorm geweest met een windkracht 10 met mogelijk een uitloper naar 11. Het hoort thuis in een rijtje van dertig in deze eeuw en is de zevende in de 90-ger jaren. Maar de onrust is uit de lucht. Een schone frisse lucht met prachtige wolkenpartijen zijn er nu. Zeker in dit open polderlandschap van het Groene Hart zijn vandaag die wolken beeldbepalend.

Het eerste stuk loopt over het eerste jaagpad tussen Leiden, Woerden en Utrecht. Het kwam in 1664 tot stand. De aanleg was een kostbare zaak, want er moeten 100 bruggen worden aangelegd. Maar de kosten werden er via tolheffing weer uitgehaald. Dit werd het begin van de vele trekvaarten die er vanaf die tijd ontstonden. Deze info vertelt in mijn wandelgids.

Dan naar de graskade die mooi in het hout ligt. De Hollandse kade. Dit is een stiltegebied en de rust is onvoorstelbaar in ons dicht bevolkte landje. Alleen vliegtuigen in parkeerbanen omcirkelen ons Groene Hart. Een haas probeert de kerst te ontvluchten. Ik zit met mijn rug tegen een Eik mijn koffie te genieten. Gakkende groepen ganzen verraden hun aanwezigheid.10.50 uur.

  

–11.30 uur Op het centrale bankje. Geen centrale verwarming helaas, want er is hier een fris windje. Ik maak foto’s. Net schuiven de wolken voor de zon. Ik moet snel zijn, want het licht verandert steeds. Op dit punt maakte ik de vorige keer de keuze om via de Veenkade te gaan. Maar vandaag blijf ik trouw aan het Graaf Florispad. Het blijft me verbazen dat er hier zo weinig mensen zijn. Net twee trimmers en een fietser, "dat is alles". (doe maar) – 12.34 uur De trouw aan het Graaf Florispad moet gewaardeerd worden. Het is iets nieuws voor me.

Het gaat over Graskaden langs boezemwateren met mooie rietkragen. Het riet glinstert mooi in het tegenlicht. Ook Kockengen ziet er oud uit met prachtige geveltjes. ‘t Heeft sfeer! Ik hou een eetpauze bij een brug naast de autoweg. Een vlonder is een goede isolatie tegen koude billen.

 

Jagers zijn bezig met hun gerief – een drijfjacht. Ze hebben twee van mijn hazen geschoten, want waarom zouden zij meer rechten hebben op Gods vrije natuur, dan ik.

Bij de Chinese van der Valk bij Breukelen heb ik nog net de kans gehad een stuk van de wipwatermolen vast te leggen. Die had ook de oudste rechten maar moest het toch afleggen. Hij krijgt een beter plekje.

Bij Günterstein op een bankje aan de Vecht komt er een kudde jagers langs. Herkenbaar aan de laarzen. Een gemêleerd gezelschap : lompe polderjongens, elitaire kak, juppen en oude notabelen. Grappig is dat ze de goede richting oplopen. "Jachthavens", staat er op het verkeersbord. Een bord achter me verwijst naar de Hollandse Waterlinie route. 

 

1400 uur Het water valt nu als hagel op mijn dagboek. De prachtige smeedijzeren hekken van de buitenplaatsen blijven me boeien. Ik kan er met mijn fototoestel niet vanaf blijven.

Dan bij Nieuwersluis de brug over en aan de andere kant langs de Vecht. Hier liep ik nooit! Stom, want het is totaal anders dan wat ik verwachtte. Ik dacht een pad langs een drukke autoweg. Maar hier is een smal onverhard pad, mooi in het hout en langs het water.

Aan de overkant, waar ik altijd loop, kan je de Vecht niet zien vanwege de woonboten met hun tuinen. Ik zou me nu kunnen haasten naar Loenen, maar ik heb grote kans de bus net niet te halen. Hier op het gemakje op een bankje met een yoghurtje en een half uurtje later mag ook lukken. Voor zeven strippen laat ik me even later naar Vianen brengen. 15.35 uur bus 120 / Utrecht 16.16 bus 111 / thuis 16.45 uur. Keurig in een dik uurtje.

vervolg LAW's verbonden terug index Floris      terug naar wandelinken