.

floris V pad

 

9 – 12 – ’99    Loenen – Muiderberg     24 km   3e etappe

Op tijd vertrokken voor de volgende etappe. Wel kostte het me moeite om, na het feest van Jan Pauls beëdiging, de wandeldraad weer op te pakken.

In Loenen vervolg ik de wandeling aan de "verkeerde" kant van de Vecht. Het blijkt weer een goede! Eerste stuk prachtige sfeervolle geveltjes met veel monumenten met donkergroen geverfde luiken.

Dan verlaat ik de Vecht en kom weer in een nieuw landschap – de Vechtplassen via de Lambertskade. Mooi laag licht, weinig wolken, wel veel wind. Rietbladeren in tegenlicht horen bij de rietserie. Van de andere tegenlicht opnamen vrees ik het ergste. Maar niet geschoten altijd mis. 10.30 uur op een koffie/schrijfbankje.

11.00 uur een volgend bankje aan de Kromme Rade. De wind jaagt door de bomen. Golven rollen richting kade en slaan op de puinoever in spetters. Het tegenlicht is verblindend.

Eergisteren is er op een school in Veghel geschoten. Vier leerlingen en een leerkracht zijn gewond. Je krijgt hier Amerikaanse toestanden. Nog een paar jaar en je bent niet meer veilig op de basisschool. Ook de uit de hand gelopen demonstratie in Den Haag versterkt dat gevoel. Leerlingen hebben een ravage aan de Tweede Kamer aangericht. Rosenmüller is met rotte eieren bekogeld. Ze snappen weinig van de politiek als je je eigen spreekbuis en gehoor als tegenstander behandelt.

Een "rijke" man komt zijn hond uitlaten. Hij is met een bootje van zijn huis. Hij heeft meerdere oude boten.Het Oppad gevonden. ’t Is drassig. Even tegen een heerlijk klaphekje gehangen voor een boterhammetje. Het is een terrein van Natuurmonumenten. Bijna te pletter gevallen bij een hekje met een drassig stuk waar een plank ligt. Aardig zou je denken, maar het is er spekglad. Nu iets verder op een bankje uit de wind in het zonnetje -

12.22 uur gekomen. Het laatste stuk van het Oppad is werkelijk prachtig. Elzenbroek met plassen, weteringen met rietkraag. Ik probeer rietspiegelingen in het water te fotograferen. 12.50 uur Het schiet niet op, omdat al dat mooie mijn aandacht trekt. Wat een rust is het hier. Wel hinderlijk is de verkeersweg met ruis – anders dan de ruis van de wind.

Na al dit mooie een lange rechte weg met auto’s. Maar ook daar komt een eind aan. Het Bergse pad voert me langs de Ankeveense Plas richting Nederhorst den Berg. Hieraan heb ik al herinneringen van jaren her. Mogelijk van mijn eerste ADV dag – een fietstocht. ’t Was een ontdekking toen. Nu nog een prima wandel- en fietspad. 14.00 uur -

Een prachtige regenbui trekt over. Je ziet de kleuren veranderen. Het door de lucht blauw gekleurde water wordt bruin grauw. Het kleurt nu mooi met het riet en het roodbruine van de Elzen. Een Pimpeltje zoekt onverstoorbaar naar insecten. Er moeten er veel zijn, want hij is al een tijdje bezig. Ik schuil even achter een dikke Eik. ... de laatste druppels .. de lucht kleurt – klaart op naar blauw. Het laatste stuk is glibberen en glijen op het zompige pad. Hinderdam – weer een auto stukje.

Dan naar het laatste landschapselement – het Naardermeer. Je kan er een rondwandeling maken van 17 km. Voor vandaag is het mooi geweest. Bij de Hakkelaarsbrug is een bushalte. Ik ben er keurig op tijd, maar de bus is 8 minuten te laat. Hij brengt me in een half uurtje naar station Bussum. Daar net de thuis trein gemist maar 10 minuten later gaat een sneltrein. Even over zessen ben ik weer thuis.

Het laatste stukje van het Graaf Florispad maakte ik een week later af en vervolgde mijn wandeling met het Trekvogelpad. Voor de wandelaars die alleen in het Graaf Florispad geinteresseerd zijn is dit stukje hier bij gevoegd.

16 – 12 – 99  Om 10.15 uur begin ik aan mijn wandeling. Het is koud. Het sneeuwt in Bussum en het blijft een beetje liggen. Dat kan een winterplaatje geven. Als bus 136 na een kwartier vertrekt is de sneeuw in regen overgegaan. Wat er voor ziet me ligt er hoopvol uit. Blauwgesluierde luchten langs de waterkant bij Muiderberg. De onmetelijke zee voor me. Mijn eerder gemaakte foto schuift weer voor uit mijn geheugen, als ik de plek passeer. Nu over de dijk met een geweldig uitzicht. De tankwal vraagt even om nu met mijn nieuwe lens te spelen. Het blijft boeien. Dan richting Muiderslot.

Het eind van Graaf Floris en de overstap na een paar kilometer naar het Trekvogelpad (= Waterlandpad) via een kort stukje Zuiderzeepad.

Een bankje in de Muiderslottuin is genoeglijk in het zonnetje, beschutting, broodje, koffie. De geschoren Taxusbollen. 12.12 uur vervolg.  

vervolg LAW's verbonden terug index Floris     terug naar wandelinken