.

floris V pad

 

31 – 8 – 2000   Groot Ammers - Papendrecht   4e etappe

Vandaag pak ik het Floris de V pad weer op. Om 9.40 uit de bus en in de benen. Het pad volgt de Tiendweg. Eerst asfalt, maar snel steenslag. Vandaag de laatste zomerdag. Morgen begint de herfst. Ik heb de oude versie van het Graaf Florispad en in de aankondiging van de nieuwe editie stond iets over wijzigingen in de Alblasserwaard, die in deze gelovige waard niet op zondag gewandeld kunnen worden. Het pad gaat over particuliere grond en niet over Gods akker. Ik ben dus alert als de wandeling door een weiland gaat. Hoe verder is even onduidelijk, maar als ik mijn intuďtie volg, blijkt dat te kloppen. 

 

Het weiland is wel grappig. Ik stoot twee hazen op, Tapuit en Watersnippen die uit de slootkant opschieten. Een prima plekje dus. Maar dat mag je verwachten van een Hâneker boer. Als die Snippen hier uitgebroed zijn dan heeft dat ook wat geld opgebracht via de subsidie van de provincie. Maar dan komt de ruilverkavelingweg met auto’s en bij Halfweg gaat het over de asfaltweg weer terug naar de Tiendweg. Waarom deze stomme lus erbij? Denkelijk omdat de Tiendweg wat lang is en afwisseling wenselijk lijkt. Voor mij dus mooi niet. Bij de Tiendweg een prima boom om even een ruggensteuntje  van te hebben. 

11.00 Op naar Streef. Na Streefkerk is een Aalscholver die het door zijn gulzigheid nu niet zo best heeft. Hij heeft een te grote Zeelt opgeslokt en nu staat zijn slokdarm op barsten. Mee genomen in mijn fototoestel. Veel molens , een molengang, Wipmolen en ook anderen. 

Een man met hond spreekt me aan. Hij is de “bewaker”van deze streek. Met zijn hond houdt hij de buurt in de gaten. Hij heeft goede contacten met de burgemeester en de politie. Hij doet heel belangrijk. Maar kijkt constant om zich heen of het gevaar niet onverwachts opduikt. De route gaat naar de Lekdijk bij Streefkerk. Daar kom ik de markering nog een keer tegen. Dan over de grasdijk langs de Lek. 

Daar raak ik het spoor bijster. Nieuwerkerk is wel erg veel bebouwing, asfalt en verkeer. Dat zal vast niet de bedoeling zijn. Maar even doorbijten tot de molens bij  Kinderdijk. Op een bankje hou ik mijn lunchpauze tussen de twee elektriciteitsleidingen over de Lek 13.00 vv Dan bij Kinderdijk de tijd genomen om de vijzel op de foto te zetten. Ook het Ambachtshuis. De molengang wordt een mooi rijtje. Ook eens in het archief kijken of het er op lijkt. Een Purperreiger. Het gras is te lang en het pad is te weinig belopen. Je moet je eigen spoor in het lange gras trappen. De markering is verouderd. Als de watergang uitkomt bij een brug is het even klauteren. 
Dan volgt de Tiendweg. Erg smal en omgeven door sloten. Vallen is zwemmen. En door het lange gras gaat helaas de aandacht meer naar mijn voeten dan naar de omgeving. Jaren geleden hier in de winter gelopen. Toen was ik verrukt van dit pad. 15.10. Dan naar Papendrecht om via verschrikkelijk drukke verkeerswegen uiteindelijk bij de Tennishal op de Interliner te kunnen stappen.  
vervolg LAW's verbonden terug index Floris     terug naar wandelinken