floris V pad

 

28 - 9 -2000    Kiltunnel - Numansdorp    6e etappe

Een onmogelijk te plannen reis. Op internet gepoogd om mijn verbinding te plannen. Maar het systeem werkt niet. Het duurt te lang voor er niets komt uitrollen. Dus maar gebeld. Helaas werkt dat ook niet. De mevrouw kan prima oplezen wat op haar beeldscherm staat, maar dat werkt niet goed. Terug word ik over Rotterdam gestuurd en met de 154 , dat duurt dik 3 uur. Dan kan ik bijna sneller lopen. In de Interliner gekeken wat mogelijk het vervolg kan worden.  De buschauffeur zet me na de Kiltunnel  af. Daar was geen halte. Ik vergiste me met de Heinenoordtunnel. 

Om 10.30 begint de wandeling. De markering is gauw gevonden. Over een grasdijk volg ik de Kil. Zo hoog en scheepvaart geeft mijn ogen goede kost. Bij de Wacht gaat het Florispad met een haak van de dijk af. Een MAW van de provincie gaat wel verder. Die volg ik maar. Helaas haakt die wat verder over een dijk  met hoog gras af. Ik loop verder rechtdoor (verboden) Ze zijn met waterstaatswerken bezig. Dat vraagt om foto’s. Wat verder is een typisch gebouw. Het is opgebouwd uit kleine betonnen elementen in 1937. Wat is de functie? Wel leuk dat opene. Ik kan hier even droog “binnen” bijschrijven. Maar het ziet er wel gammel uit. Toch maar snel verder. 
12.00 Ik volg het Hollands Diep. Een zoom van blauwgrijze Wilgen langs het water. De overkant laat het industriegebied van Moerdijk zien. De Shell-raffinaderij wordt door wilgen afgeschermd. De natte wind blijft en belet me het schrijven. Strijen Sas. Ik negeer de verboden toegang richting de Essenplaat. De Grasdijk is juist erg aantrekkelijk om te lopen. Als er bijvoorbeeld rustgebied had gestaan dan had ik het bord wel gerespecteerd. Nu op en duiker bij de Essenplaat gezeten. Hier was ik met de Lichenologische werkgroep op excursie geweest. Het lijkt niet verboden, maar het zal vast niet mijn route volgen. Je zal de plaat niet af kunnen denk ik. 

13.20 – 14.30 mijn plannetje om langs het Hollands Diep te lopen wordt verhinderd door een hek van 250m . Dus terug en met het Graaf Florispad verder. Een oliepijpleiding loopt hier en moet tegen terroristen beschermd worden. Telkens als ik een prikkeldraadversperring passeer vraag ik me af aan wiens klant ik sta. Wat verder ben ik weer op de route. Een helikopter speurt de omgeving af. Ben ik gesignaleerd? 

Op een boomstobbe bij een populierenbos geniet ik mijn yoghurtje, omgeven door graan, aardappelen bieten. 15.45 Een verschrikkelijke lange asfaltdijk naar Numansdorp. Het is intussen droog geworden. Stevig de sokken erin om de bus te halen, maar ik heb geen flauw idee, wanneer en waar  hij vertrekt. 

Als ik een tuinbankje  bij een huis zie plof ik neer voor de schaft. Ik ben wel drie kwartier te laat, maar er was geen zitplekje. Nu de zak weer maar op de rug voor het laatste stukje. 

Om 16.30 bij de bushalte in Numansdorp. Ik mag 45 minuten wachten. En als  ik pech heb mis ik ook nog aansluiting in Dordrecht en mag ik daar een uur wachten. Dan wordt de wachttijd langer dan de reistijd. Achteraf ontdek ik op de kaart kruisjes op de plek waar de prikkeldraadversperring was. De Schuringse dijk was niet zo leuk. Hier reed ik lang geleden over naar Goes. Ik zie hier wel veel bussen komen maar die gaan allemaal richting Rotterdam of verder de wildernis in. Nu maar even om een pils bij café “Rust wat”. De raamschildering toont een liggende zwerver met een fles aan de mond. De drie kwartier wachten zorgt er wel voor dat ik alle aansluitingen heb. De groenteman zag dat ik zolang moest wachten en toen ik vertelde dat ik naar Vianen moest kreeg ik gelijk een zure ( frisse) mandarijn om de pijn te verzachten. Aardig hoor.  
 vervolg LAW's verbonden terug index Floris     terug naar wandelinken