Bijak

 

 

Kabir Saheb is een van de meest bekende mystici die de Indiase historie rijk is.

Zijn leer vind gehoor bij mensen van welke religie dan ook, juist omdat hij boven elke religie stond. In een van zijn bekendste uitspraken (Sakhi) zegt hij:

 

"Kabira Khara Bazaar Mein, Sab Ki Mange Khair. Na Kahu Se Dosti, Na Kahu Se Bair"

 

"Temidden de marktplaats des werelds staat Kabir, en bidt om welzijn voor een ieder.     Hij kent affectie noch afkeer voor de medemens"

 

Kabir propageerde liefde, in de meest zuivere betekenis van het woord.

Zijn missie was het bevorderen van het spirituele bewustwordingsproces van de mens, hen te doen ontwaken van het lege ritualisme, welke verankert ligt in vrijwel elke religie.

De leer van Kabir verkondigd geweldloosheid, verbroedering en saamhorigheid, bouwstenen van het Satya (de waarheid).

 

Hij leerde in eenvoudige bewoordingen hoe de weg naar de universele, alom aanwezige Parm-Atma (opperziel)  te vinden..

Zijn uitspraken en Bhajans hebben tot doel ons te doen beseffen dat God niet in tempels, moskeen of kerken woont, maar in het hart van de mens.

De taal van de Bijak lijkt het meest op de taal uit de tijd van Kabir Saheb. Het is dus aannemelijk dat het omstreeks dezelfde periode is geschreven.

 

Ook de spreuken uit de Granthawli geeft een soortgelijk indruk.

 

De Guru Granth Saheb, het heilige boek der Sikhs, heeft in de loop van de eeuwen geen tekstuele veranderingen ondergaan. De vele spreuken en gezegden van Kabir Saheb hierin, mogen ook als authentiek worden beschouwd.

 

In de afgelopen periode zijn diverse authentieke werken gebundeld tot de "Maha Bijak"

 

Wil men een indruk krijgen van de kruistocht van Kabir Saheb , dan is het handig om in ieder geval de Bijak en de Granthawli bestuderen.