Neeru en Neema

 
Neeru en Neema waren een moslim echtpaar van de Julaha kaste. Volgens  de toen geldende maatschappelijke regel hoorde kaste bij een ambacht. Als Julaha waren Neeru en Neema dus wevers. Het weven van stoffen was hun inkomstenbron. Neeru en Neema waren echter niet altijd moslim geweest , maar waren bekeerde hindoes. In de periode van Kabir werd India bestuurd door moslim Sheikhs.

Hoe zijn Neeru en Neema dan bekeerd ?
India was tijdens de middeleeuwen in een diep religieus dal geraakt. Hindoes uit de laagste kasten werden in die tijd niet meer tot tempels toegelaten en het participeren in kerkdiensten was taboe. Als gevolg hiervan was er op sociaal-maatschappelijk gebied een merkbare achterstand ontstaan voor deze groep. Het was voor deze groep mensen aantrekkelijk om zich bij het geloof van de machthebbers aan te sluiten. Dit geloof had namelijk geen kastenstelsen en geen diversiteit aan goden. Gewoon een God voor iedereen. Dit bleek echter een illusie , want bekeerde hindoes werden anders behandeld dan de moslims uit het "thuisland". Het kastenstelsel bleek dus toch niet alleen op geloof te funderen , maar op ambacht. In de dagelijkse praktijk had men bij de moslims ook een kastenstelsel. Neeru en Neema waren moslims van de Julaha-kaste. Dit zijn wevers. Geboren worden als wever is ook sterven als wever. Kinderen van wevers worden ook wevers. 

Ergo: verandering van godsdienst bracht geen positieve verandering in de situatie , maar veroorzaakte nog meer complexiteit in maatschappij en godsdienst.

 

Kabir beargumenteerde in zijn discussies : "Welke godsdienst heeft God ?"

"Jaat Paat Na Poochiye Koi , Hari ke Bhaje So Hari Ke Hoi"

Vraag niet naar mijn religie , ik heb alleen oog voor God , dat is mijn godsdienst.