Prakriti =  Bhavani = Maya = Durga = Shakti = Ashtangi

 


 


De kosmische eenheid: Purush en Prakirti

Yin en Yang, Goed en Slecht.
Scheppen en vernietigen, Begin en Einde.
Alles is in harmonie........


Energie is de kracht waardoor dit universum kan bestaan. Het is de kracht die atomen doet bewegen. Energie is noch materie noch straling.
Albert Einstein's theorie: E=mc2 stelt dat werkelijk alles in dit universum terug te herleiden is naar energie. En volgens de indiase theologie is dat ook zo: het universum = energie.
De Sanskriet vertaling van energie is Shakti. En Shakti is Durga. Durga is ook Ashtangi en Maya.
Het grote parodox is dat Purush tegelijkertijd zowel binnen als buiten de schepping verblijft.
De Veda's spreken over een Purush, maar waar Zijn domein is en waar Hij te vinden is, blijft het raadsel waar ontelbare Rishi's zich over buigen.

Het equivalent van de schepping: Bhavani met de 3 deva's (Trideva): Brahma, Vishnu en Mahesh.
Deze drie "zonen" van Ashtangi representeren de 3 Guna's: Tamagun, Rajgun en Satogun. Respectievelijk de scheppende kracht (Brahma), de onderhouden kracht (Vishnu) en de hernieuwende* kracht (Mahesh). Mahesh wordt vaak aangeduid als vernietiger van het universum, maar in werkelijkheid biedt hij zo juist de kans om de circel van oneindigheid (Sanatan) in stand te houden.
De gelijkenis van de twee afbeeldingen doet vermoeden dat de 3 deva's samen de initiator van de schepping moet voorstellen.
De Anurag Sagar van de Kabirpanthi's spreekt erover dat de 3 deva's samen met Prakriti, dit universum in stand houden.
In de Purana's spreekt men tevens over een andere paradox: Shiva is MahaShiva, maar Bramha is ook Shiv en Vishnu en visa versa.
Hindoeisme: polytheisme maar toch ook monotheisme.

Het constante scheppen en vernietigen.
De oneindige cyclus (Sanatan !). Let vooral op de oneidigheids teken, een gedraaide "8". Ook hier zie je een Purush en Prakriti.
De Prakriti (natuur) zorgt voor het leven en de Purush zorgt voor de hernieuwing.