Cholesterol

 

Cholesterol is een nuttige stof

 

Cholesterol is een soort vet. Het is een onmisbare stof voor ons lichaam. Uit cholesterol worden namelijk hormonen gemaakt en cellen opgebouwd. Ons lichaam maakt cholesterol zelf in de lever. Maar ook vanuit ons voedsel wordt cholesterol aangevoerd. Soms is er teveel cholesterol in het bloed aanwezig.

 

Er is goed en slecht cholesterol

 

Er zijn twee soorten cholesterol in het lichaam.

· LDL-cholesterol is het ‘slechte’ cholesterol. LDL vervoert cholesterol naar alle delen van het lichaam. Het kan zich gemakkelijk afzetten tegen de vaatwanden, waardoor de bloedvaten nauwer worden. Hierdoor stijgt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. LDL kan maar beter zo laag mogelijk zijn.

· HDL-cholesterol is het ‘goede’ cholesterol. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever. De lever zorgt dat dit cholesterol in de darmen komt, om het teveel via de ontlasting af te voeren. Daardoor daalt het cholesterolgehalte. Een hoog HDL-cholesterolgehalte is dus gunstig voor de gezondheid.

 

Drie miljoen Nederlanders hebben een te hoog cholesterolgehalte in het bloed

 

Ongeveer één op de vier volwassenen heeft teveel cholesterol in het bloed. Jong of oud, man of vrouw: het kan bij iedereen voorkomen. En je merkt er niets van. Regelmatige controle is de enige manier om erachter te komen hoe hoog het cholesterolgehalte is. Een cholesterolgehalte van meer dan 5 mmol/I is te hoog. Omdat het cholesterolgehalte nogal kan schommelen, wordt het twee tot drie keer bepaald om een goede indruk te krijgen.

 

Een verhoogd cholesterolgehalte is een risico voor de gezondheid

 

Het teveel aan cholesterol in het bloed hecht zich aan de wanden van de bloedvaten. Hierdoor raken de bloedvaten vernauwd. Dit proces verloopt heel geleidelijk. Uiteindelijk kan het bloed niet goed meer doorstromen en worden bloedvaten geheel afgesloten. Dan krijg je een hartinfarct of beroerte. Een verhoogd cholesterolgehalte is daarom een risico voor hart- en vaatziekten. Maar er zijn meer risicofactoren: diabetes (suikerziekte) bijvoorbeeld, overgewicht, de menopauze, roken of een hoge bloeddruk. Ook kan het zijn dat hart-en vaatziekten veel voorkomen in een familie. AI deze risicofactoren samen bepalen de kans op hart- en vaatziekten.

 

U kunt zelf uw cholesterolgehalte verlagen

 

U kunt zelf iets doen aan een verhoogd cholesterolgehalte in uw bloed. Met name de voeding is van belang. Met een goede voeding kan het cholesterolgehalte met ongeveer tien tot vijftien procent dalen. En wat u daarvoor moet doen ?

De belangrijkste richtlijnen zijn: kies de juiste vetten, eet volop groente en fruit en eet regelmatig vis. Gezond eten en ook uw leefstijl is van belang. Gezond leven vermindert de kans op hart- en vaatziekten. En gezond leven betekent: Stoppen met roken, een gezond gewicht, meer bewegen en niet teveel stress. AI deze veranderingen in uw leefgewoonten zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten daalt. Bij een heel hoog cholesterolgehalte worden soms ook medicijnen voorgeschreven. Zeker als er nog andere factoren zijn die de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

 

Kies voor gezond

 

Gezond eten is vooral een kwestie van de juiste keuzes maken.

 

De juiste vetten

 

Beperk het gebruik van verzadigd vet, want juist dit vet verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed. Verzadigd vet zit in producten als roomboter, volle melkproducten, kaas en vet vlees. Die kunt u dus het beste zo min mogelijk gebruiken. Ook in koekjes en snacks zit veel verzadigd vet. Veel gezonder zijn onverzadigde vetten. Deze zitten bijvoorbeeld in plantaardige olie, dieetmargarines en dieethalvarines, vloeibare bak- en braadproducten, noten en vis.

 

Niet vegetarier ? Eet dan regelmatig vis !

 

In vis zitten speciale onverzadigde vetten, die heel gezond zijn voor hart en bloed- vaten. Zet vis daarom regelmatig op het menu, hef liefst twee keer per week. Kies ook minstens één keer per week voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.

 

Volop groente en fruit

 

Groente en fruit zijn heel gezond. Ze bevatten veel stoffen die een belangrijke functie hebben bij de bescherming van cellen en weefsels van bijvoorbeeld hart en bloed- vaten.

Eet daarom elke dag 200 gram groente en twee stuks fruit.

 

Smakelijk eten!

 

Lekker en gezond eten gaan heel goed samen. Zo ziet een gezonde voeding eruit:

 

Broodmaaltijden:

· Besmeer uw brood met dieetmargarine of dieethalvarine.

  Of kies een broodsmeersel zoals Becel pro activ of Benecol.

· Beleg uw brood met magere vleeswaren , 30+ of magere kaas, pindakaas, vis

  (eventueel uit blik), jam of honing.

· Maak regelmatig een 'broodje gezond', met sla, tomaat, komkommer of reepjes paprika.

· Drink er magere of halfvolle melk, karnemelk of vruchtensap bij.

 

Warme maaltijden:

· Gebruik bij het bakken en braden dieetmargarine, een vloeibaar bak- en braadproduct of  

  plantaardige olie.

· Niet vegetarier ? Koop het liefst mager vlees. Verwijder na het bereiden het vetrandje van  

  vlees. Eet minstens twee keer vis, waarvan één keer vette vis; zalm, haring, paling of

  sardines bijvoorbeeld.

· Eet veel groente. Lekkere manieren om groente te bereiden zijn roerbakken, stomen en

  natuurlijk  salades.

· Neem een ruime portie aardappelen, rijst of pasta.

 

Tussendoortjes

· Eet vaak fruit en groente, dat zijn gezonde tussendoortjes.

· Koek en gebak bevatten veel verzadigd vet. Kies liever biscuit, eierkoek of ontbijtkoek.

  Of bak eens zelf een cake met dieetmargarine.

· Noten zijn een lekkere en gezonde snack. Ze bevatten wel veel calorieën !

 

 

Bron:

Becel Voedingsinformatie Centrum

www.becelproactive.nl