Overgewicht

    Bron:


Veel mensen denken dat je net zo slank moet zijn als fotomodellen in de reclame op tv en in tijdschriften. Geeft de weegschaal een paar kilo extra aan, dan ben je te dik. Dat is niet waar. Maar het is wel goed om op uw gewicht te letten. Een goed gewicht verkleint de kans op hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en andere gezondheidsproblemen.

Wanneer is sprake van overgewicht?
U voelt zich het lekkerst bij een bepaald gewicht. Vaak is dat ook het gewicht dat goed is voor uw gezondheid. Een paar kilo meer of minder is meestal geen probleem voor uw gezondheid. Fors overgewicht geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten. Zeker als iemand ook nog rookt, of een verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte of suikerziekte heeft. Als het teveel aan vet rondom de buik zit, geeft dat extra risico op hart- en vaatziekten.

Uw gewicht bepalen
Er is een eenvoudige, nieuwe manier om te weten of het nodig is uw gewicht te verlagen. Met hulp van een meetlint kunt u de middelomtrek gemakkelijk meten. Het is goed om actie te ondernemen als de omtrek bij mannen 102 cm of meer is en bij vrouwen 88 cm of meer is. Wanneer de middelomtrek tussen de 94 en 102 cm (mannen) resp. tussen de 80 en 88 cm (vrouwen) is, is het belangrijk om het gewicht stabiel te houden. Indien uw cholesterolgehalte te hoog is, als u rookt of een hoge bloeddruk heeft, is het wel nodig om het gewicht te verlagen.
Met hulp van uw lengte en de gewichtswijzer kunt u bepalen of u een goed gewicht heeft.

Oorzaak en gevolg
Oorzaken van overgewicht
Ons lichaam heeft energie nodig. Die energie, uitgedrukt in calorieen (of joules), wordt uit ons voedsel gehaald. De toevoer en het verbruik moeten met elkaar in balans zijn. Het overschot aan niet verbruikte energie wordt in de vorm van vet in uw lichaam opgeslagen.
Waardoor bij de een die balans zich moeilijker instelt dan bij de ander, is niet altijd duidelijk. Bij sommige mensen ontstaat overgewicht omdat ze meer eten dan ze nodig hebben. Bij anderen omdat ze maar weinig bewegen. Toch zijn er vaak opvallende verschillen tussen de een en de ander. Het heeft te maken met de erfelijke aanleg, zeggen sommigen. Onderzoekers menen dat genetische aspecten wel van invloed zijn, maar dat het zeer twijfelachtig is of ze echt belangrijk zijn. Ze zoeken het meer in een combinatie van veel, kleine factoren die er met elkaar voor zorgen dat de stofwisseling en de eetlust ontregeld raken.

Gevolgen van overgewicht
Wie een veel te hoog lichaamsgewicht heeft, heeft een grotere kans op hart- en vaatziekten. Vooral de kans op een hartinfarct is groter. Want door het overgewicht moet het hart harder werken. Bovendien stijgen het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Ook dat is ongunstig. Onder mensen met overgewicht komt suikerziekte vaker voor. Overgewicht is tevens van invloed op ziekten van het bewegingsapparaat, zoals: artrose van de handen en knieen, lage rugpijn en jicht. Daarnaast heeft overgewicht ook galblaasaandoeningen, kortademigheid en slaapstoornissen tot gevolg.

Tips
Het gewicht verlagen
Veel mensen denken bij afvallen vooral aan minder eten, aan hongerkuren. Maar er hoeft helemaal niet gehongerd te worden. Het gaat om verandering van eetgewoonten. Daarbij is het belangrijk om kritisch te kijken naar de producten die u koopt en naar de manier waarop u ze bereid. En de laatste tijd is duidelijk geworden dat meer bewegen ook belangrijk is. Door extra bewegen alleen valt u niet spectaculair af. Maar meer bewegen in combinatie met aandacht voor het eten, maakt afvallen veel gemakkelijker. Het biedt afleiding en zorgt ervoor dat het goede gewicht beter blijft behouden.
Meer bewegen en gezond eten: u voelt zich lekkerder, fitter en zo blijven uw hart en bloedvaten in goede conditie. Maar het vraagt dus om een andere leefstijl. Als u zich professioneel laat begeleiden is de kans op succes groter. Overleg met uw huisarts over verwijzing naar bijvoorbeeld een diëtist.

Een goed eetplan is de basis
Een goed eetplan is de basis voor een gezonde voeding. Uw lichaam krijgt alle stoffen die het nodig heeft en u houdt de toevoer van calorieen (of joules) in evenwicht. De volgende voedingsmiddelen horen thuis in het eetplan van een volwassene.

4 tot 7 sneetjes bruin- of volkorenbrood

3 tot 5 aardappelen of een vergelijkbare portie rijst of pasta oftewel
3 tot 5 groentelepels

200 gram groenten

2 stuks fruit

2 tot 3 glazen magere of halfvolle melk of melkproducten

1 tot 2 plakjes 30+ kaas

1 tot 2 plakjes magere vleeswaren, zoals: rookvlees, rosbief, tong, achterham, magere fricandeau, kip- en kalkoenrollade, kipfilet, of kalkoenham

75 gram (gaar) mager vlees, kip, vis of vleesvervanger

dun dieethalvarine per sneetje brood

10 tot 15 gram dieetmargarine bij de warme maaltijd

tenminste 1,5 liter vocht: koffie, thee zonder suiker, water, light-frisdrank of drinkbouillon.

Regelmatig eten is belangrijk. Een gezond eetplan bestaat uit 3 hoofd-maaltijden (ontbijt en lunch met rauwkost als tomaat, komkommer of radijs en een warme maaltijd) en ongeveer 3 tussendoortjes. Zo went u aan het ritme van uw nieuwe eetgewoonten.

Meer bewegen
Door meer te bewegen, verhoogt u uw energieverbruik. Streef elke dag naar minstens een half uur beweging. Dat leidt niet tot spectaculaire verbetering van het gewicht, maar maakt het in ieder geval gemakkelijker om uw huidige gewicht te behouden.
Het is niet nodig om in 1 keer een half uur achter elkaar te bewegen. Dat halve uur kan ook worden verdeeld over bijvoorbeeld 3 keer 10 minuten, of 2 keer een kwartier. En het is niet nodig u schuldig te voelen als het een dag niet lukt. Elke dag waarop u actief bent, levert gezondheidswinst op.
Meer informatie treft u in de brochure Overgewicht.

De snelle aanpak
Bij de snellere aanpak is het de bedoeling dat u in een hoger tempo afvalt. Maar het vraagt om extra discipline. Dat geldt zowel voor het eet- als voor het beweegplan. Ga niet elke dag op de weegschaal staan. Maar kies een vast moment in de week om u te wegen. Dat geeft u een goed inzicht in het gewichtsverloop.

Goede voeding: de basis

4 sneetjes bruin- of volkorenbrood;

2 aardappelen of een vergelijkbare portie rijst of pasta, oftewel 2 groentelepels;

200 gram groenten;

2 stuks fruit;

2 tot 3 glazen magere melk of melkproducten;

1 tot 2 plakken 30+ kaas;

1 tot 2 plakjes magere vleeswaren;

75 gram mager vlees, kip, magere vis of vleesvervanger;

dun dieethalvarine per sneetje brood;

10 gram dieetmargarine bij de warme maaltijd;

tenminste anderhalve liter vocht: koffie, thee zonder suiker, water, light-frisdrank of drinkbouillon.

Bewegen: extra sporten
Als u lichamelijk actief bent en daarnaast extra sport, verbruikt u meer energie. Zo gaat het afvallen sneller. Probeer wat vaker te sporten, naast de 30 minuten die u al dagelijks aan bewegen doet. Sporten die vooral zorgen dat het energieverbruik stijgt, zijn: wandelen, joggen, hardlopen, fietsen, zwemmen, steps en aerobics. Sporten die vooral ook het figuur verbeteren zijn onder meer: krachttraining, squash, shape-up oefeningen, callanetics, judo, fitness en gymnastiek.