Anoniem surfen

Je hoeft niet echt een computergenie te zijn om jezelf ongeveer onzichtbaar te maken op het web, en dat heeft zijn voordelen, zoals u weet als u de gevaren al hebt gelezen. Voor wie nog steeds niet overtuigd is van het feit dat anderen gemakkelijk aan gegevens komen over jou, bezoek even de volgende link. Het is een site die de gegevens die servers over jou te weten komen, kenbaar maakt.

 1. Web Privacy Check

Zoals je kunt zien, is er geweten wat je IP-adres is, welk besturingssysteem je gebruikt en welke browser. Verder vind je je gegevens over schermresolutie, of Javascript wordt gebruikt, en zelfs een traceroute naar je IP-adres. Er staat nog te lezen hoeveel sites je al bezocht hebt voor je daar kwam, of er al cookies van een vorig bezoek op je harde schijf staan en nog wat andere gegevens.

Op het eerste zicht zou je nog kunnen denken dat dit niet zo heel belangrijke dingen zijn, en dat je privacy nog in grote mate gevrijwaard blijft, maar toch is dit slechts het topje van de ijsberg. Het is immers zo dat informatie kan samengevoegd worden zodat er een profiel van je kan worden opgemaakt. Als iemand de moeite zou doen (bijvoorbeeld ijverige marketeers) om je een tijdje te volgen, in databases te gaan rondneuzen en bij derden te gaan aankloppen om je klantengegevens te kunnen aankopen, dan zou die al gauw weten welke webpagina's je graag bezoekt en waar je regelmatig terugkeert. Deze toeschouwer komt te weten of je iets online bestelt of welke programma's en plaatjes je downloadt, of je online bankiert, enz.

Anonimiteit

Anonymizers zijn heel geschikt om tijdens het surfen geen gegevens prijs te geven. Ook bestaan tientallen gratis proxyserver op internet, maar deze wissen niet al uw sporen uit.

Wat zijn nu precies "anonymizers"? Anonymizers zijn webdiensten die bepaalde webpagina's voor u opvragen. Daarbij worden uw sporen geheel of gedeeltelijk gewist. De werking is heel eenvoudig: u gaat naar de website van de anonymizer, u tikt daar het adres van de gewenste webpagina in en de anonymizer doet de rest en laat u de webpagina zien. Staat er in de webpagina een link naar een andere webpagina, dan hoeft u slechts erop te klikken en de anonymizer vraagt ook deze pagina op.

Hieronder vindt u een lijst van de beste anonymizers:

 1. KProxy

 2. Anonymsurfen.com

 3. Proxify.com

  Proxify is een anonieme proxy service die iedereen toestaat om privé en veilig over het web te surfen. Er hoeft geen software geïnstalleerd te worden en er hoeven geen gecompliceerde instructies opgevolgd te worden.

 4. Anonymizer.com

  De bekendste, maar niet de beste en zelfs met voorsprong de langzaamste. Dat laatste is ongetwijfeld het gevolg van zijn grote populariteit. Bovendien is een vertraging ingebouwd in de gratis versie. Als de site na lang wachten dan toch nog op het scherm verschijnt, blijkt dat er extra reclamebanners aan zijn toegevoegd.

 5. Anonymouse

  De snelheid is acceptabel en er wordt geen extra reclame getoond. De herkomst van de gebruiker wordt verhaspeld tot een onbegrijpelijke domeinnaam. Wel struikelt Anonymouse gemakkelijk over sites die intensief Javascript gebruiken.

 6. Anonymizer.ru

 7. Free proxy list

Hou wel met een paar dingen rekening:

 1. Steeds meer webdiensten maken het mogelijk om alle sporen uit te wissen tijdens het surfen op internet. Sommige zijn zelfs gratis. Dat 'gratis' moet de gebruiker maar met een korreltje zout nemen, want in ruil wordt hij getracteerd op banners en popup-venstertjes. Daarnaast laat de kwaliteit nogal eens te wensen over: niet zelden struikelen die webdiensten over complexe sites, vooral als ze webtechnieken als frames en Javascript gebruiken.
 2. Ook van de snelheid moet de gebruiker geen hoge verwachtingen hebben. Dat is inherent aan een webdienst: al het internetverkeer gaat via een tussenschakel, die meestal in een ander land staat. Dat kan tot gevolg hebben dat als je je eigen website via een anonieme webdienst bezoekt, het bijbehorende gegevensverkeer twee keer de oceaan moet oversteken.

Anonimiteit versus traceerbaarheid

Een belangrijk aspect in de hele discussie over anonimiteit is in hoeverre het gewénst is dat gebruikers anoniem kunnen blijven. Van de zijde van overheid en politie wordt er graag op gewezen dat anonymizers veelvuldig worden misbruikt door criminelen, om hun identiteit en dubieuze praktijken te maskeren. Tegenover het gebruikersrecht op anonimiteit stellen zij de eis van traceerbaarheid van gebruikers die aanleiding geven tot juridisch onderzoek.
Gerechtelijke instanties dreigen ook met processen wanneer providers geen gegevens over hun vermeende criminele gebruikers willen verstrekken. Sommige providers stellen het niet op prijs dat hun anonieme relatie met de klant wordt verstoord door aftap- en afluister- orders van politiediensten, maar ze kunnen er niet onderuit door de wet, want die legt op dat Internet en Acces Providers gegevens een jaar moeten bewaren en indien nodig, geraadpleegd moeten kunnen worden voor gerechtelijk onderzoek.

Hoe je het eigenlijk draait of keert, alles wat over jou op het net verschijnt zal wel ergens worden opgeslagen of te vinden zijn, en dat kan zelfs na een hele tijd nog zo zijn. Daar wijst de de CEO van Anonymizer.com op. Hij stelt: "Als je door een straat rijdt, is er doorgaans geen fotograaf die je nummerplaat fotografeert en registreert waar je parkeert en hoe lang je waar blijft. Op Internet is de situatie radicaal anders. Veel meer dan gebruikers beseffen worden hun activiteiten geregistreerd. Initiatieven als het Internet Archive, een enorm archief van webpagina's, en Dejanews, een reusachtig archief van nieuwsberichten, leiden tot een wereld waarin alles wordt bewaard. Internet Archive bevat op dit moment 12 terabytes aan webdocumenten. Internet Archive is natuurlijk een interessant experiment, waarin een soort archief wordt opgebouwd van de menselijke activiteiten van de huidige generatie, maar anderzijds is het even wennen om te leven in een wereld waarin alles wordt opgenomen. De minister-president van de toekomst verstuurt op dit moment mailtjes en voert conversaties in chat groups, waarmee hij vele jaren later geconfronteerd kan worden. In zo'n wereld, waarin alles wordt bijgehouden, lijkt het geen overbodige luxe dat gebruikers middelen hebben anoniem te blijven als zij dat wensen."

Hoe anoniem is anoniem?

Bij nadere bestudering van de genoemde systemen blijkt dat de meeste daarvan als bezwaar hebben dat de gebruiker niet werkelijk anoniem blijft: op de dienstverlenende server zelf is de identiteit van de gebruiker namelijk bekend. Dat geldt zowel voor de meeste anonymous remailers als ook voor de Web based e-mail-systemen en voor de meeste proxyservers voor webverkeer, zoals Anonymizer.com. Probleem daarbij is niet zozeer dat de betreffende service-providers niet te vertrouwen zouden zijn, als wel dat deze door de wetgever gedwongen kunnen worden de identiteit van specifieke gebruikers prijs te geven.

Echte anonimiteit

Dit alles wekt de indruk dat het onmogelijk is werkelijk anoniem te blijven op Internet. Voor de meeste services geldt inderdaad dat anonimiteit een illusie is. Maar er wordt volop gewerkt aan geavanceerdere systemen, die werkelijke anonimiteit moeten waarborgen. Belangrijkste kenmerk van die systemen is dat zij zelf de identiteit van de gebruiker ook niet kennen, waardoor de wetgever die ook niet kan opeisen.

Deze systemen zorgen ervoor dat het opvragen van een webpagina niet rechtstreeks gebeurt, maar via ten minste drie andere computers, en dan nog in gecodeerde vorm. De computers die onderweg worden aangedaan weten elk uitsluitend het vorige en het volgende adres waar het verzoek langs gaat. De site die de pagina levert, heeft dus geen idee wie de aanvrager is. Freedom wordt gemaakt door een Canadees bedrijf, Zero Knowledge Systems. Omdat in de VS voor codeertechnieken exportbeperkingen gelden heeft ZKS cruciale bestanden op computers in het buitenland gestald.

Met `Crowds' bereikt de Internetgebruiker hetzelfde doel, namelijk anoniem surfen op een andere manier. Wie zich aansluit bij Crowds wordt deel van een groep Internetgebruikers. Wanneer iemand uit deze groep een pagina opvraagt van een site, loopt zijn verzoek via de computers van een willekeurig aantal andere leden van de groep. Wanneer het verzoek de site bereikt, lijkt het te komen van een van de andere leden van de groep. Dat is plezierig voor de werkelijke afzender, maar misschien minder leuk voor degene die de afzender lijkt te zijn, bijvoorbeeld als het een compromitterende site betreft. Naarmate grotere aantallen mensen van Crowds gebruikmaken, zullen sites weten dat bezoekers niet zijn wie ze lijken, en voorzichtiger worden in het gebruik van hun gegevens.


Home >> Computer