Home Nieuws Patroon-
heiligen
Geschiedenis  Gebouwen Organisatie Liturgie Catechese Diaconie Activiteiten Links

Geschiedenis en gebouwen

Inleiding
Geschiedenis van de Augustinusparochie
De huidige Augustinuskerk
Het Cavaillé-Coll orgel
Geschiedenis van de Chasséparochie
De Chasséparochie nu

Inleiding
De geschiedenis van een parochie is op de eerste plaats een geschiedenis van mensen. Het is de geschiedenis van een katholieke gemeenschap zoals die in een bepaald gedeelte van de stad geleefd heeft. Deze geschiedenis is nauw verbonden aan de geschiedenis van de kerken de gebouwen.
De beide parochies van deze website liggen in delen van Amsterdam die pas in de 20ste eeuw echt stedelijke bebouwing gekregen hebben. De geschiedenis van de Augustinusparochie gaat echter verder terug, omdat deze parochie vanuit de binnenstad verhuisd is naar de Postjesweg.

Geschiedenis van de Augustinusparochie
Ten tijde van de tachtigjarige oorlog (1568-1648) werd het protestantisme in Nederland de staatsgodsdienst. Aan katholieken werd verboden in het openbaar hun eredienst uit te oefenen.
In 1570 vluchtten veel katholieken om die reden Amsterdam uit. Anderen zochten hun toevlucht in zgn. "schuilkerken": achter een gewone huisgevel werd ergens een kapel of kerkje ingericht. Dit werd door de overheden oogluikend toegestaan. 
In de jaren 1623-1626 keerden de eveneens gevluchte Augustijnen in het geheim terug. Op de hoek van de Huidevettersloot en de Oudezijds Achterburgwal (nr. 81) stond het pakhuis "De Star". Hier beheerden de Augustijnen Parmentier en Jacob hun schuilkerkje. Zo'n kerk werd ook wel een "statie" genoemd. Dit heeft te maken met het feit dat er in ons land in die jaren geen officiële rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie was. De Nederlandse kerkprovincie werd in die tijd als een missiegebied gezien. In zo'n gebied spreekt men niet van parochiekerken, maar van staties.

Pastoor Parmentier, geboren in 1602 te Gent, was de eigenlijke stichter van de Augustijnerstatie en stierf in 1681.
In 1698 werd het pakhuis verkocht en de volgende schuilplaats die de parochie als kerk diende werd het verbouwde pakhuis "De Rogh" aan de Spinhuissteeg. ( zie afbeelding) Dit huis werd afwisselend "De Star" en "Het Spinnetje" genoemd. Meer dan anderhalve eeuw heeft de binnenstadsparochie hier gekerkt. 

In 1848 kwam een kerk gereed aan Rusland nr. 7. In 1866 werd aan deze "Star" (aan de kant van de Spinhuissteeg) nog een doopkapel en een nieuwe ingang gebouwd. 82 Jaar heeft deze kerk dienst gedaan. In 1863 werd door pastoor Hoorneman het beroemde Cavaillé-Coll orgel aangeschaft. In 1929 werd de kerk gesloten. Veel mensen verhuisden van de binnenstad naar de nieuw gebouwde buitenwijken, met als gevolg dat de binnenstad ontvolkte. In de buitenwijken waren wel dringend nieuwe parochies nodig. Aan pater Smits, de laatste pastoor van "De Spin" werd opgedragen in "Plan West" een nieuwe parochie te stichten.

Op 2 december 1931 werd de eerste steen gelegd voor de Augustinuskerk aan de Postjesweg. In die tijd werd er gekerkt aan de Baarsjes in een eerder als garage gebruikt pand, gedurende 4 jaar. Op 24 november 1932 werd de kerk ingewijd door de bisschop van Haarlem, mgr. Aengenent. 

In de jaren 1970 begon het kerkbezoek sterk terug te lopen, het kerkgebouw vertoonde vele gebreken en restauratie bleek niet te bekostigen. De wenselijkheid van nieuwbouw kwam ter sprake en het was een plezierige ontdekking dat elders in de stad het bestuur van de Stichting "Oud Vredenburgh" aan de Vredenburghsteeg met dezelfde vraag bezig bleek te zijn ten aanzien van haar tehuis voor bejaarden. Men besloot tot een uniek complex waarin een parochiecentrum (met kerk), een verzorgingshuis en een geheel van wijkvoorzieningen zijn samengevoegd.
Op 28 augustus 1977 (feest van St. Augustinus) is de laatste eucharistieviering in de oude kerk. Men gaat tijdelijk kerken in de verbouwde kleuterschool aan de Postjeskade. Op zondag 16 december 1979 wordt de nieuwe Augustinuskerk ingewijd door de bisschop van Haarlem, mgr. Zwartkruis.
naar boven


De huidige Augustinuskerk
De huidige Augustinuskerk maakt deel uit van het complex "Nieuw Vredenburgh" dat naast het parochiële centrum en de kerkzaal ruimte biedt aan vele ouderen die er wonen (verzorgingshuis) of die uit de buurt gebruik maken van de faciliteiten van Nieuw Vredenburgh.

De Augustinuskerk is alleen te bereiken via de hoofdingang van Nieuw Vredenburgh. Dit heeft misschien het nadeel dat de kerk voor vreemden minder toegankelijk is. Aan de andere kant biedt het het voordeel dat de receptie van Nieuw Vredenburgh toezicht heeft op de kerkruimte, zodat de kerk overdag vaak open is. Hierdoor kunnen mensen uit de buurt even binnen komen om te bidden of een kaars op te steken.
Opvallend in de architectuur van de kerk is dat het altaar op het laagste punt staat. De bouwpastoor van de kerk, pater J. Bodaar o.s.a., had hiermee voor ogen dat het altaar niet boven de gemeenschap, maar midden in de gemeenschap moet staan.
Als je de Augustinuskerk binnenkomt, is het forse Cavaillé-Coll orgel misschien wel het meest in het oog springende element. Dit orgel werd in 1863 aangeschaft voor "De Star" aan het Rusland in de binnenstad. Het werd bij de bouw van de Augustinuskerk aan de Postjesweg in 1929-1931 meeverhuisd en heeft ook weer een plaats gekregen in de huidige kerk. Hieronder vindt u meer informatie over dit beroemde orgel.
Verder bevinden zich in de kerk nog enige antieke kerkbanken uit de oude statie van de binnenstad. En er is een fraaie afbeelding van Augustinus in glas en lood. 

Verder is er in de kerk een afbeelding van Maria, Moeder van Goede Raad, een afbeelding die van oudsher een bijzondere plaats heeft ingenomen bij de Augustijnen. 
Sinds 1999 kerkt de Chasséparochie in de weekenden ook in de Augustinuskerk. Daarom is er ook een beeltenis aanbracht van Maria als O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand.
naar boven


Het Cavaillé-Coll orgel  (1881)                    
                                                                  
De Augustinuskerk bezit een prachtig orgel gebouwd door de beroemde Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll (1811-1899). Cavaillé-Coll bracht in zijn orgels grote vernieuwingen aan die een lichtere
speeltrant en een typisch romantisch, homofoon geluid mogelijk maakten. Zijn orgels zijn uitermate geschikt voor het spelen van muziek van de grote Franse romantici, zoals Franck, Vierne en Widor.
Nederland beschikt slechts over vijf Cavaillé-Coll-orgels, waaronder één in het Concertgebouw in Haarlem. Om die reden is het orgel van de Augustinus dan ook zeer gewild en maakt onder andere het Conservatorium van Amsterdam regelmatig gebruik van het orgel voor masterclasses en examens.
Het orgel van de Augustinus werd in 1881 gebouwd voor de Oude Star aan het Rusland en in 1931 verplaatst naar de grote Augustinuskerk aan de Postjesweg. Sinds 1979 staat er op die plaats een nieuwere Augustinuskerk, maar met nog steeds hetzelfde mooie orgel! 

Het orgel heeft de volgende dispositie: 

Grand-Orgue C-g3                                                         
Plein jeu
Flûte douce 4                                                        
Prestant 4
Bourdon 8
Bourdon 16
Salicional 8
Montre 8
Flûte harmonique 8                                  

Récit C-g3
Clairon 4
Basson et hautbois 8
Trompette 8
Basson 16
Viole de gambe 8

Voix céleste 8

Cor de nuit 8

Flûte octaviante 4 


Pédale C-f1
Basse 8
Soubasse 16
Basson 16
Trompette 8

Effet d'orage

Pédales de Combinaisons
Tirasse Grand Orgue
Tirasse Récit
Expression Récit
Cop. G.O. + Récit
naar boven
                                                                                                    ets van Susanna Veerman

De geschiedenis van de Chasséparochie
De Chasséparochie bestaat sinds 1917. Op 8 mei 1916 werd kapelaan J.P. Huibers benoemd als kapelaan van de kerk "De Liefde" (nu aan de Da Costakade) met als bijzondere opdracht om een nieuwe parochie te stichten in het zgn. Baarsjeskwartier.
Het was niet gemakkelijk om geld bij elkaar te krijgen in deze tijd van de Eerste Wereldoorlog, maar toch lukte het om in 1917 een noodkerk te bouwen aan de Chasséstraat, die toen nog Rijnstraat heette. In 1917 werd deze ingewijd door de deken van Amsterdam.
Er werden plannen gemaakt voor een nieuwe kerk en pastorie. In 1926 werd de eerste steen gelegd. In 1927 werd de kerk plechtig geconsacreerd door mgr. A.J. Callier, bisschop van Haarlem. De kerk werd toegewijd aan O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand. Op haar bijstand had bouwpastoor Huibers (zie afbeelding) vertrouwd bij het bouwen van deze kerk. Later zou Huibers bisschop van Haarlem worden.
In de loop der jaren werd de kerk verfraaid. In 1931 werd het Maria-altaar afgemaakt. Hier is door de bekende edelsmid Brom in elf taferelen de geschiedenis van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand  in prachtig koper-drijfwerk uitgebeeld. In 1933 volgde het heilig Hart altaar. In 1946 een Jozef-altaar. In 1950 werd een nieuw groot orgel van Pels ingewijd door Albert de Klerk.
In de beginjaren van de Chassékerk was de buurt zeer kinderrijk. Er waren dan ook veel kartholieke scholen rond de kerk, de St. Agnes kleuterschool aan de Jac. v. Wass.Obdamstraat, de St. Jansschool voor meisjes aan de Kortenaerstraat, beide geleid door de zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort. De jongensschool, de St. Leoschool stond in de Corn. Dirkszstraat, geleid door de broeders van Maastricht. In 1978 zijn beide gefuseerd .
naar boven

De Chasséparochie nu
Sinds de jaren 1960 is het aantal parochianen van de Chasséparochie sterk afgenomen. De kerk biedt plaats aan 1200 mensen, de zondagse vieringen werden echter steeds minder bezocht. In 1998 is hier uitgebreid met de parochianen over gesproken. De centrale vraag daarbij was: is het wenselijk om met zo weinig mensen op zondag in zo'n groot gebouw te vieren?
Met pijn in het hart was de conclusie van de meeste parochianen: nee. Er is toen besloten om samenwerking te zoeken met de Augustinusparochie. Sinds januari 1999 vinden er dan ook in de weekeinden gezamenlijke vieringen van de parochies plaats.
De kapel van de Chassékerk wordt nog wel gebruikt voor de door - de - weekse vieringen. Ook de pastorie wordt als vanouds gebruikt voor allerlei activiteiten. 
Hoe de toekomst van de Chasséparochie er precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk. De samenwerking met de Augustinus en de Boomparochie  wordt steeds intensiever. Hoe dan ook is het  streven van de Chasséparochie om kerkelijke presentie in de buurt te behouden. Hoe dat vorm krijgt, ligt nog niet vast en hangt mede af van het overleg dat gaande is met stadsdeel, bisdom en de andere parochies.
naar boven

terug naar foto