Logo - elektraklus.nl

www.elektraklus.nl

Biedt meer dan informatie

Brand en ontruimings alarm (BMC)

Dit wordt geregeld door middel van een BMC*. De BMC heb je in diversen uitvoeringen en merken. Welke het wordt hangt mede van de eigenaar en/of gebruiker van het pand af. Het is ook mede afhankelijk wat de eisen zijn voor het pand. De brandweer bepaald in bepaalde gevallen waar het aan moet voldoen en wat de functie van het pand is, zoals bijvoorbeeld supermarkt, winkel, horeca, zorginstelling, onderwijs etc.

Maar in alle gevallen hebben ze een ding gemeen. En dat is het signaleren van brand en het kenbaar maken dat het pand ontruimd moet worden. De BMC kan aangestuurd worden door sensoren (bv. rookmelder) en knoppen (rode vierkant doosje). Voor beide varianten zijn er diversen uitvoeringen. Soms komt het ook voor dat er een andere kleur knop wordt gebruikt. Deze hebben niet het hoofddoel om te signaleren, maar om een functie te activeren. (Zie verder.) Bij grotere panden eist de brandweer dat er een sprinkler installatie is. Deze staat los van de BMC. Het heeft wel de functie van blussen en de schade door brand te beperken en de tijd om te ontruimen te vergroten. Als er werkelijk brand is, is er over het algemeen niet veel tijd om veilig te ontruimen. De tijd die er is, is afhankelijk van de brand vertragende middelen die gebruikt zijn.

In bijvoorbeeld zorginstellingen worden veel hogere eisen gesteld dan in een kleine winkel. Vaak zijn er in Zorginstellingen zogenaamde brandvrije compartimenten. Daarom zijn de deuren vaak voorzien van elektronische magneet deur openhouders. Deze worden ook aangestuurd door de BMC. Als de ontruiming alarm is geactiveerd worden de magneten gedeactiveerd waardoor de deuren sluiten.

De activering van een BMC.

Dat is afhankelijk van de gebruikte censoren, melders, BMC signaalgevers. Maar globaal gaat het als volgt.
De BMC wordt geactiveerd doormiddel van een Handmelder (direct) en/of automatische censor (vertraagd**).
De geactiveerde BMC geeft een signaal via de Slow whoop en/of sirene. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van lichtflitsen. De lichtflitsen komen niet zo vaak voor. Deze worden vaak gebruikt instelling/gebouwen waar veel doven of slechthorenden komen. Bij het activeren is het niet altijd zo dat er een melding gaat naar de Brandweer. Daarom is het altijd raadzaam om bij activering de hulpdiensten te bellen via het alarmnummer 112 (voor Europa).

Handmelders

Handmelders zijn er in diversen modelen. Alleen de kleuren en maatvoering zijn altijd het zelfde.
Elke kleur heeft zijn eigen functie.

Censoren

De censoren zijn er in diversen soorten. In het gebruik worden ze ook wel automatische brandmelders genoemd. Dat is ook het doel van de censor.
Welke censoren zijn er zoal: Rookmelders (deze worden het meest gebruikt) Thermische melders, koolmonoxide etc. De rookmelder zoals het woord al zegt signaleert een grote rook ontwikkeling wat mogelijk door brand wordt veroorzaakt. De thermische melder geeft alleen signaal af als er sterke temperatuur stijging is. De koolmonoxide geeft alleen een signaal af als er sprake is van een te hoge koolmonoxide concentratie. Zo zijn er nog velen soorten censoren die gebruikt worden. Er zijn ook censoren die bovengenoemde combineren. Maar de gebruikte censor blijft in ieder geval afhankelijk waar deze wordt geplaatst.

Signaalgevers

Signaalgevers zijn er ook in diversen soorten. Het soort is ook afhankelijk waar deze worden gebruikt. De soorten die er zijn zijn: Slow woops. Dat zijn de rode geluidgevers en het geluid klinkt als SLOW WOOPS. Vandaar de naam slow woops. Slow woops komen het meest voor.

Sirenes kunnen ook worden gebruikt om een geluidssignaal te geven. Soms wordt er ook flits licht signaal gevers gebruikt, dit komt niet zo vaak voor. In enkele gevallen kan de geluidsignalering ook geïntegreerd in de melder zijn.

Wat je ook vaak ziet zijn de zogenaamde brandweer lichten. Dat zijn de roodkleurige lampjes die boven deuren hangen. Deze lamp licht alleen op als in die ruimte de censor is geäctiveerd, zodat de brandweer weet waar ze moeten zijn.

brandweer licht

brandweer
licht

Dit is een zogenaamde brandweerlicht. Als dit licht geplaatst wordt is dat altijd aan de buitenzijde van een ruimte en bij de toegangsdeur. Dit licht, licht op als er in de ruimte brand wordt geconstateerd door de automatische sensor, zodat de brandweer weet waar het is.

Voorbeeld Youtube filmpjes

Hier onder heb ik een klein filmpje van Youtube met de mogelijke "geluids" weergave voor ontruiming.

Onzichtbare eisen van de BMC

Bovengenoemde onderdelen van een BMC zijn de zichtbare (en hoorbare) onderdelen. Maar zijn meer factoren die een betrouwbare BMC heeft. De BMC heeft ook een eigen stroomvoorziening in de vorm van een accu. De accu moet er voor zorgen dat de BMC voor een bepaalde tijd in werking blijft. Tevens moet de BMC worden aangesloten op een eigen groep in de groepenkast, zodat er geen verstoring kan ontstaan door andere stroomverbruikers.
De bedrading die wordt gebruikt om de censoren melders etc aan te sluiten is ook geen gewonen kabel. De gebruikte kabel moet aan bepaalde eisen en kenmerken voldoen. Zoals de gebruikte kleur altijd ROOD is.

Bediening

De BMC mag niet zomaar door iemand bediend of gereset worden. Dit mag alleen door personen gedaan worden die hiervoor geautoriseerd voor is. De persoon in kwestie heeft minimaal een workshop door een erkend bedrijf gevolgd en heeft hiervoor ook een certificaat ontvangen. De persoon/personen zijn er ook verantwoordelijk voor dat het systeem minimaal maandelijks getest wordt, zodat het systeem 100% betrouwbaar is.
Tevens moet het systeem jaarlijks gekeurd worden door een erkend bedrijf.
Dit laatste is alleen van belang als een certificaat vereist wordt voor het systeem.

*BMC=Brand meld centrale soms wordt er ook BMI (Brand meld installatie) gebruikt als aanduiding
**De vertragingstijd is afhankelijk van de instelling van het systeem

Webshop:

Logo - Novium-Specials

Specialist in
PHILIPS logo

 

Volg ons via:

© 2005- www.elektraklus.nlDisclaimer SitemapPowered by: Pop3Webdesign