Logo - elektraklus.nl

www.elektraklus.nl

Biedt meer dan informatie

Brand beveiliging

MelderEvacuatie uitgang

Een rook melder is een vorm van beveiliging van uw woning. Het detecteert wanneer brand is. Dit doet de melder optisch te detecteren van rook. Omdat het op het rook werkt is deze melder niet geschikt om in alle ruimtes te plaatsen. Zo is de melder niet geschikt voor bijvoorbeeld de keuken, badkamer of garage. Daar zijn er weer andere optie(s) mogelijk. Er zijn ook thermische melders. Deze zijn wel geschikt voor de keuken. Voor de ruimtes waar co² verhoogd risico is. Is er een speciale co² melder. Deze kunt u plaatsen in de buurt van verbrandingstoestellen zoals de cv-ketel of kachel.

Levensreddend

Het is van levensbelang dat de er de juiste werkende melders geplaatst zijn in uw woning of verblijfplaats. De melders detecteren over het algemeen op tijd dat er wat loos is. Waardoor u de tijd heeft om op tijd te vluchten. Tijd is een belangrijke factor. Er is namelijk geen seconde te verliezen. Over het algemeen is er niet meer dan 3 minuten om het pand veilig te verlaten.

Waar plaatst u wat

Rookmelder optische brand melder

brandmelder
optisch/thermisch

Afhankelijk van de ruimte worden de volgende melders gebruikt.
In de badkamer worden over het algemeen geen melders geplaatst.

Er zijn de volgende melders:

Rookmelder

In alle ruimtes met uitzondering van:
  • Woonkamer met openkeuken
  • Keuken
  • Badkamer
  • Garage

Thermische melder

  • Woonkamer met openkeuken
  • Keuken
  • Garage
Afbeelding van een koolmonoxidemelder

Koolmonoxide (co²) melder

Koolmonoxide (co²) melder

Ruimte waar verbrandingstoestellen (cv-ketel, openhaard etc) zijn.
Garage
Een co² melder kan gecombineerd worden met een thermische of rookmelder. Afhankelijk van de ruimte.

Verplichting

Bij nieuwbouw is het sinds 2003 verplicht voorzien van brandmelders. En vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat uw woning is voorzien van een brandmelder(s). Voor de genoemde data. Is het niet verplicht. Maar wel verstandig om uw woning te voorzien van werkende rookmelders.

Testen en batterij vervangen

Het werkend houden van de melders is van levensbelang. Daarom raden we aan om ieder jaar de batterij te vervangen. Dit kunt u het beste plannen op een vaste datum per jaar. Echter zijn er ook melders in de handel die op netstroom werken of die ca 10 jaar met een batterij doen. Over het algemeen is iedere melder voorzien van een test knop. Door het indrukken van deze knop activeert u de melder. Hierdoor weet u dat de melder het doet.

Batterij leeg

Als de batterij bijna leeg is geeft de melder er melding van doormidel door om de zoveel tijd een piepje te laten horen. Als dit het geval is wordt het tijd als het mogelijk is om de batterij. Is het niet mogelijk dan zit er niks anders op om de melder te vervangen.

Vervangen

Als bij het testen de melder niet werkt. Is het raadzaam voor de veiligheid, om de melder zo spoedig te vernieuwen. Dit is ook van toepassing bij het volgende.
Melders hebben geen onbeperkte levensduur. Dit komt door veroudering van de melder. Het is daarom verstandig om de melder om de 10 jaar te vervangen

Symbool om het niet bij het huisvuil te gooien

Milieu

Zoals voor vele aparaten geldt het ook voor deze melders. Bij het afvoeren van deze melders. Mogen deze absoluut niet bij het huisvuil, maar moeten ze worden aangeboden bij gemeentelijke apparaten inzamelingspunt of verkoper.

Koppeling

Er zijn ook melders die met elkaar in verbinding staan. Als een van de gekoppelde melders "brand" constateerd, Dan gaan alle melders af.

Webshop:

Logo - Novium-Specials

Specialist in
PHILIPS logo

 

Volg ons via:

© 2005- www.elektraklus.nlDisclaimer SitemapPowered by: Pop3Webdesign