Logo - elektraklus.nl

www.elektraklus.nl

Biedt meer dan informatie

Reiniging en onderhoud witgoed apparatuur

Het is van het grootste belang voor de (brand-)veiligheid en energie verbruik dat witgoed apparatuur goed onderhouden wordt. Het is per apparaat afhankelijk wat voor onderhoud er nodig is.

Wat is witgoed?

Onder witgoed zijn alle grote huishoudelijke apparaten. Zoals een wasmachine, wasdroger, koel/vries combinatie et cetera. Onderhoud, reiniging per apparaat. Het staat in de handleiding beschreven hoe bepaalde reiniging of onderhoud gebeuren moet. Het is namelijk per apparaat verschillend. Hier onder geven we een globaal beeld van het onderhoud van het witgoed.

Wasmachine

Elke wasmachine heeft een pluizenfilter. Deze moet regelmatig gecontroleerd en indien nodig gereinigd worden. Door regelmatige controle kan er een hoop problemen voorkomen worden, zoals verstopping van de afvoer pomp. Als de wastrommel wittig gaat worden. Of het wasgoed komt er niet meer zo schoon uit zoals u gewend ben. Kan het zijn dat de machine ontkalkt moet worden.
Het filter zit vaak aan de voor onderkant van de wasmachine. Soms zit er een klepje voor deze dient geopend te worden daar vindt een draaidop waardoor filter wordt geopend.

Wasdroger

Door het niet reinigen van de pluizenfilter is de meest voorkomende oorzaak van brand van de droger. Daarom is het van belangrijk om na elke droog ronde de pluizenfilter te controleren en te reinigen. Door het drogen ontstaat er een soort vilt laag op het filter. Door de vilt laag ontstaat er extra warmte waardoor de temperatuur te hoog wordt. Wat weer extra gevaar oplevert.

Koelkast

Bij ijsvorming is het nodig om de koelkast kort uit te zetten. Daardoor zal het ijs ontdooien. Na het ontdooien het eventuele vocht weg nemen en te drogen. Door het te drogen zal er minder snel ijsvorming plaatsvinden. Als er in korte tijd weer ijsvorming is. Is er iets niet in orde. Het kan van alles zijn. Maar de meest voorkomend oorzaken zijn: De koelkast te lang openhouden. Defecte thermostaat.

Diepvries

Bij ijsvorming is het nodig om de diepvries uit te zetten. Daardoor zal het ijs ontdooien. Na het ontdooien het eventuele vocht weg nemen en te drogen. Door het te drogen zal er minder snel ijsvorming plaatsvinden. Als er in korte tijd weer ijsvorming is. Is er iets niet in orde. Het kan van alles zijn. Maar de meest voorkomend oorzaken zijn: De diepvries te lang openhouden. Defecte thermostaat.

Vaatwasser

Combinatie van kooktoestel en diepvries koelkast combinatie

Voor de werking van een vaatwasser is er periodiek groot onderhoud nodig. Dit is om de goed werking van de vaatwasser in conditie te houden. Naast het regelmatig controleren van het filter. Het bijvullen van het spoelglansmiddel en vaatwasser zout. Is een grondige reiniging van het apparaat noodzakelijk. Dit doet u door middel van een vaatwasser reiniger. Er zijn diversen varianten verkrijgbaar, in zowel vloeibaar als poedervorm. De werkwijze verschilt per middel.

Afzuigkap

Bij een afzuigkap zit een filter deze dient regelmatig gereinigd te worden. Door vetophoping kan de werking verminderen. Voor een recirculatie afzuigkap zit er een extra (koolstof-) filter. Dit filter dient minimaal 1 keer per jaar vervangen te worden.
Een recirculatie kap blaast de opgezogen lucht weer in dezelfde ruimte terug. Deze afzuigkappen worden vaak gebruikt in appartementen, omdat er geen directe aansluiting naar buiten is. Ook mogen afzuigkappen niet worden aangesloten op een centrale afzuiging.

Kooktoestel

Bij kooktoestellen maken we onderscheid tussen gas en elektrisch kooktoestellen.

Gas-kooktoestel

Een gas-kooktoestel heeft een dagelijks onderhoudsbeurt nodig doormiddel van reiniging van het toestel. We adviseren ook de gasslang om de 5 jaar te (laten) vervangen. Dit adviseren we, omdat een gasslang op lange termijn poreus wordt waardoor deze kan gaan lekken. Met alle gevolgen van dien.

Elektrische-kooktoestel

Elektrische-kooktoestel hebben alleen dagelijks onderhoud nodig door middel van reinigen van het toestel.

(Magnetron-)Oven

(Magnetron-)oven hebben weinig onderhoud nodig. Deze apparaten hoeven alleen maar gereinigd te worden.

Koffieautomaat

Voor de smaak en werking van het apparaat is het verstandig om het apparaat regelmatig te ontkalken. Dit doet u doormiddel door de fabrikant geadviseerde ontkalker.
Door kalkaanzetting kan er verstopping plaatsvinden in het leiding stelsel en het komt de smaak ten goede om de koffieautomaat regelmatig te ontkalken.

Stofzuiger

Stofzuiger

Buiten de stofzuigerzak om heeft een stofzuiger een filter deze dient indien mogelijk regelmatig gereinigd te worden. Als dit filter niet reinig baar is dient deze vervangen te worden. Vaak worden ze dan meegeleverd bij de stofzuigerzakken. Als u een nieuw pakket stofzuiger zakken opent is het raadzaam om het filter gelijk te vervangen. Bij een stofzuigerzak loze stofzuiger is het filter vaak reinig baar. Als het filter niet regelmatig wordt gereinigd of vervangen, dan gaat de zuigkracht van de stofzuiger achteruit en zuigt het toestel niet meer.

Gebruikershandleiding

Voor alle toestellen is er een handleiding. Daar staat ook in wat voor onderhoud er nodig is. www.elektraklus.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet naleven van de gebruikershandleiding. Daar bent u ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor.

Webshop:

Logo - Novium-Specials

Specialist in
PHILIPS logo

 

Volg ons via:

© 2005- www.elektraklus.nlDisclaimer SitemapPowered by: Pop3Webdesign