Gaskookplaat
We gaan in Nederland steeds meer over op het elektrisch koken. Dat komt dat we hier van gas afwillen. En/of om de veiligheid bij vooral oudere mensen er komt immers geen open vuur aan te pas.
Buiten de persoonlijke voorkeur en budget zijn er ook zaken
waar op gelet moet worden. Dit heeft voornamelijk te maken met
de aanwezige stroomvoorziening.
Hier moet men denken aan het vermogen (stroom, Ampère) en het
aantal fase (spanning 1, 2 of 3 fase, 230 - 400 volt)
beschikbaar is.
We kunnen de kooktoestellen onderverdelen in Traditioneel,
keramisch/halogeen of inductie kookplaten.
Voor de eigenschappen van deze toestellen zie verder op deze
pagina of klik op de gewenste kooktoestel.
Toestellen tot 3600 watt 230 volt (1 fase) is over het algemeen geen probleem. Toestellen tussen de 3600 watt en 7200 watt 2x 16 ampère is het indien nodig makkelijk realiseerbaar mits de situatie het toelaat. Boven de 7200 watt en bij meerdere fases is het meer afhankelijk van de geleverde vermogen/fases in uw woning. En is lastiger te realiseren doordat de gehele groepenkast en aansluiting van de meter vervangen moet worden. Daar hangt ook een stevig prijskaartje aan. Voor meer informatie verwijs ik u door naar een herkend installatie bedrijf.
Heeft u al een perilex contactdoos waar de kookvoorziening
geplaatst gaat worden.
Dan is het alleen de vraag hoe die is aangesloten is het 1/2
fase of een 3 fase.
Omdat te weten te komen zijn er 2 mogelijk heden.
De eerste mogelijkheid voor de stroomvoorziening, moeten we zijn
in de meterkast,
daar kunnen we zien wat er zoal aanwezig is.
De andere optie is meten van de spanning tussen de polen.
Zie voor verdere informatie pagina: Perilex
contactdoos.
Voor het aansluiten heeft u wel een aparte kookgroep nodig. Tevens moet op de plaats waar het toestel geplaatst gaat worden een perilex contactdoos aansluiting zijn. Het kan bij oudere woningen voorkomen dat er een afwijkend model contact doos is. Buiten de gewone contact dozen om. Dan dient deze vervangen te worden door een perilex contactdoos.
Er zijn zelfs 4 pits toestellen op de markt met een gewone stekker in plaats van een perilex-stekker. Het zijn vaak wel inductie kookplaten. Maar door het hoge vermogen mogen deze niet zomaar in een willekeurig stopcontact worden aangesloten. Het stopcontact moet namelijk op een aparte groep zitten. Door het hoge vermogen van meer dan 2 kilowatt, moeten de toestellen op een aparte groep worden aangesloten. Dit is voor de veiligheid en bedrijfszekerheid. Als het meerdere aansluiten worden gebruikt kan de groep overbelast raken wat storing en/of brand kan veroorzaken.
Traditionele
elektrische
kookplaat
De traditionele elektrische kookplaat is een eenvoudig systeem.
Het werkt met gietijzeren warmte elementen. Deze elementen
worden vaak bediend door middel van draai knoppen. En de pitten
zijn goed te zien. Deze kookplaat heeft wel het nadeel dat het
lang duurt voordat het warm is.
En als het warm is duurt het lang dat het is afgekoeld.
Voordelen
Nadelen
Keramische
kookplaat
Keramische kookplaat is een glazenplaat met daar onder een halogeen stralers en/of elektrische verwarmingselementen. Deze warmte bronnen verhitten de pit. Dat is goed waarneembaar door de rode gloed die oplicht als de bron aan het verwarmen is. Door dat het een gladde oppervlakte heeft is het makkelijk schoon te maken. De bediening kan zowel tip Touch als draaiknoppen zijn.
Voordelen
Nadelen
Inductie
kookplaat
Inductie koken is steeds meer in opmars omdat het veel voordelen heeft ten opzicht van de traditionele of keramisch kookplaat. Inductie werkt met elektromagnetische stralen die de bodem van de pan verwarmen. Daardoor gaat er weinig energie verloren. Daardoor lijkt het meest op het gas koken. Dat wil dus zeggen als u de pit omlaag draait dat het gelijk zichtbaar is in de pan. Als het overkookt of borrelt is het gelijk over als u de bron omlaag zet. En het is makkelijk schoon te maken. De bediening is vaak tip Touch maar zijn ook met draaiknoppen verkrijgbaar.
Voordelen
Nadelen