Logo - elektraklus.nl

www.elektraklus.nl

Biedt meer dan informatie

Aandachtspunten voor aanschaf lichtdimmer algemeen

Vervangen en gebruik van (licht)dimmer

Soorten en vormen dimmers

Er zijn vele soorten en vormen (licht)dimmers. Welke dimmer geschikt is hangt van diversen factoren af. Dit is mede afhankelijk van de lichtbron.
Afhankelijk van het type spaar of  Ledlamp zijn deze geschikt zijn om te dimmen. Gloei- en halogeen verlichting zijn met diversen dimmers te combineren. Mits er geen voorschakelapparaat of transformator tussen zit.
De dimmers hebben betreft vermogen een bepaald bereik. Ze hebben een minimale en maximale vermogen waarden.

Behuizing

Er zijn diversen vormen behuizingen voor dimmers. Bijvoorbeeld een snoerdimmer, utiliteitdimmer (in/opbouw). De vorm van de dimmer is afhankelijk hoe het gebruikt gaat worden.

stekker contactdoos dimmer

Stekker contact dimmer
 
 


Soorten dimmers

Aan de buitenkant zien de dimmers hetzelfde uit. Alleen onder de motorkap kan een groot verschil zitten. Er zit namelijk verschil in. De dimmers zijn grofweg in 2 categorieën te verdelen. De spoeldimmer en elektronische dimmer.

Spoeldimmer

Er zijn dimmers die alleen geschikt zijn voor de gloei- halogeenlamp. Deze dimmers werken als een regelbare transformator. Of te wel ze verlagen de spanning naar de gewenste sterkte. Deze dimmers zijn absoluut niet geschikt voor ledverlichting of lichtbronnen met voorschakelapparaten.

Elektronische dimmers

Elektronische dimmers kunnen voor meer soorten verlichting geschikt zijn. Deze dimmer* kan gecombineerd worden met: gloei-, halogeen, spaar**- en led**-lampen.
  * Het is van meer factoren afhankelijk voor welke lichtbron(en) de dimmer geschikt voor is
** mits de lichtbron geschikt is om te dimmen

Informatie lichtdimmer

Op een dimmer staat veel informatie. Deze informatie is nodig om te weten waar de dimmer geschikt voor is. Zoals wat voor dimmer is het. Waar is het geschikt voor en wat is het vermogen wat de dimmer aan kan.


Vermogen (watt)

Dimmers hebben een bepaald bereik. Ze hebben een minimale en een maximaal vermogen om de werking te garanderen. Als het vermogen te laag is zal de dimmer niet goed werken. En als het vermogen te hoog is kan de dimmer doorbranden. Sommige dimmers hebben een glaszekering deze kan er uitklappen als het vermogen wordt overschreden.
Heeft het armatuur meerdere lichtbronnen dan dienen deze bij elkaar opgeteld te worden. Bijvoorbeeld: bij 3 × 25 watt, dan is het totaal vermogen 75 watt. Mochten er meerdere lichtbronnen op de aansluiting zitten. Is het een aanrader om de zelfde lichtbronnen te gebruiken.


Coderingen dimmer

Symbolen dimmer type

Type dimmer

Op een dimmer kan de volgende codering staan. Daar aan kunt u zien voor welke lichtbron de dimmer geschikt is.


Code Staat voor belasting Geschikt voor lichtbron
R Restistieve
(Ohmse-weerstand)
Gloeilampen, 230 volt halogeen
C Capacitieve
(fase-afsnijding)
12 volt halogeen met elektronische transformator
L Inductieve
(fase-afsnijding)
Dimbare ledlampen
Led

Ledverlichting

Niet elke lichtdimmer is geschikt voor ledverlichting. Dit heeft te maken dat een ledlamp vaak weinig vermogen heeft. Waardoor de dimmer niet goed kan functioneren. De lamp kan gaan knipperen. Als dat gebeurd kan de lamp en/of dimmer defect raken.

Animatie werking lichtdimmer

animatie werking 1 fase-afsnijdende lichtdimmer

Webshop:

Logo - Novium-Specials

Specialist in
PHILIPS logo

 

Volg ons via:

© 2005- www.elektraklus.nlDisclaimer SitemapPowered by: Pop3Webdesign