Home > Physics > Simulation of Logical Circuits

 

Simuleer de werking van logische schakelingen

 

 Systeembord UvA, 2003 Ontwerp je eigen logische schakelingen en simuleer de werking ervan op de computer met het programma Systeembord.

Het echte systeembord, de hardware-variant van een digitaal schakelbord met logische verwerkers, kent verschillende modellen. Het hiernaast afgebeelde model is verschenen in 2003.

Wie bekend is met het echte systeembord heeft bij het zien van onderstaande beeldschermweergave meteen al een goede indruk van wat het programma Systeembord te bieden heeft. Een opvallend verschil vormt de splitter die nodig is wanneer een uitgang moet worden verbonden met twee of drie ingangen.

 

 Systeembord

Systeembord, versie 1.41 - De splitters zijn op het echte systeembord niet nodig. Gebruik ervan in gecompliceerdere schakelingen gaat ten koste van de overzichtelijkheid. (Geluidssensor is één woord, pulsgenerator ook.)

Een schakeling is snel gebouwd. Je legt een verbindingssnoer door de muisaanwijzer te slepen van een uitgang naar een ingang. Om een overtollig draadje te verwijderen rechtsklik je op de bijbehorende uitgang (aan het begin van de draad).
Download Systeembord... extern
Systeembord is zonder kosten te downloaden en te gebruiken. Via de externe link vind je ook informatie over het gebruik van het programma.




Een ander programma werkt onder MS-DOS en is daarmee minder vriendelijk in het gebruik. Het heeft echter enkele componenten die op het echte systeembord ontbreken, waaronder spanningsmeters en XOF-poorten (eXclusive OR).
Download mapje.zip. Plaats het bestand in een Windows-map op je harde schijf (bijvoorbeeld "systemat"). Pak mapje.zip uit (unzip). Na het uitpakken heb je acht bestandjes, waaronder twee bestanden met de extensie ".exe". Het ene bevat een handleiding, het andere is het hoofdprogramma. Je kunt ze openen door erop te dubbelklikken.
Voor een 'snelle' kennismaking open je het hoofdbestand. Er verschijnt een venster met het bekende bord en een tabel. In de tabel klik je op "draad". Klik vervolgens op de uitgang van een drukschakelaar op het bord en op de ingang van een led. Beide contacten zijn nu zichtbaar verbonden. Klik rechtsboven op "start/einde meting". Klik op de drukschakelaar (links) en ... de led brandt.
Met nog wat experimenteren heb je de handleiding (voorlopig) niet nodig. Verken de mogelijkheden in het menu boven in het venster.
Om nieuwe verbindingen (draden) te kunnen maken moet je de meting stoppen. Om de frequentie van de pulsgenerator in te stellen (klik in de rechthoek) moet de meting juist weer wel gestart zijn. Tenslotte nog 'n tip (uit de handleiding): je kunt een draad wissen door er een tweede overheen te leggen.

 

Hein ten Horn
 top Top | Physics | Home