Radiofrequente afstandsbediening

Het grote voordeel van een afstandsbediening die gebruik maakt van radiostraling is dat je niet op het apparaat hoeft te richten. Ook kun je op grotere afstand en vanuit andere ruimtes het apparaat bedienen. Je kunt de ontvanger onzichtbaar inbouwen (mits niet in metaal). Veel afstandsbedieningen werken met frequenties van rond de 433 MHz.

Afstandsbediening met vier knoppen "Wireless 4 Channel Remote Control 4 Key Wireless Kits Ic2272/2262"

Links: ontvanger
Ik teste deze zeer goedkope, maar goede RF afstandsbediening. Hij bestaat uit een zender, met een schuifje dat je over de knoppon kunt schuiven als de afstandsbediening niet in gebruik is, en een ontvanger. De ontvanger is een printplaatje dat je op je Arduino kunt aansluiten.
Je kunt de afstandsbediening gemakkelijk testen zonder te programmeren. Sluit de pinnen GND en 5V aan op je Arduino, of een andere 5V spanningsbron. Sluit op de pinnen D1 t/m D4 een ledje aan (lange poot bij de printplaat; korte poot via ca. 270 Ω aan GND). Eventueel kun je ook op V1 een led aansluiten. Als je nu een van de toetsen A, B, C of D indrukt dan gaat een led aan zolang de toets ingedrukt blijft (D1 = A, D2 = B, D3 = C en D4 = D, zoals verwacht). Ook de led op V1 gaat branden. De V1 aansluiting gaat aan zodra een toets (maakt niet uit welke) ingedrukt wordt. De bedoeling is dat je deze uitgang gebruikt om de Arduino erop te attenderen dat hij bestaande taken even moet onderbreken om een toets uit te lezen. Dat is belangrijk als de Arduino andere taken doet, waardoor hij de poorten niet regelmatig kan controleren. Je moet dan een interrupt functie gebruiken. (Nog te doen!)