Doe het zelf Arduino's
Het is vrij eenvoudig om met minimale onderdelen zelf een Arduino te bouwen. Als je een Arduino wilt maken die zich min of meer als een gewone Arduino gedraagt dan kun je beter een doe-het-zelf Arduino pakket kopen.
Ik heb diverse pakketten getest, met meer of minder succes. Sommige hadden SMD onderdelen (surface mount devices = worden op de printplaat gesoldeerd in tegenstelling tot through-hole componenten). De pootjes zitten erg dicht bij elkaar en het is lastig om ze goed te solderen. Soms is de kwaliteit van de grondplaat zo slecht dat bij de eerste aanraking met de soldeerbout al kopen sporen loslaten. Ik beschrijf hieronder alleen doe-het-zelf Arduino pakketten waarmee wel goed te werken is.
Open-Smart Arduino Uno
De Open-Smart Uno in actie
Open-smart maakt allerlei interessante apparaten voor gebruik met de Arduino. Daarnaast maken ze een aantal verschillende soorten doe-het-zelf Arduino pakketten. Ik testte twee exemplaren van het model met drie drukknoppen aan de zijkant (zie foto).
Het viel op dat de bijgeleverde ledjes bij de twee pakketten andere kleuren hadden, maar dat is geen probleem. Als je dat wel een probleem vindt, bijvoorbeeld omdat je een aantal exemplaren in een klas wil gebruiken dan kun je er zelf andere kleuren in zetten. Standaard 5 mm leds werken goed.
Het moeilijkste onderdeel om te solderen is vaak de USB to UART. In dit geval heeft men de chip op een klein breadbordje gesoldeerd. Deze moet je weliswaar ook op het bord solderen, maar dat gaat toch vrij makkelijk. Je ziet hem op de foto rechts van de USB connector zitten. De open-smart UNO is niet volledig compatibel met de Arduino Uno. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de 3,3 Volt uitgang. Maar ik ben verder geen problemen tegengekomen.
Ik heb hieronder een testprogramma gezet, waarmee je alle extra functies kunt testen. De zoemer hoor je na resetten of aanzetten; zodra je een knop indrukt gaat de bijbehorende led even aan. Je ziet in de sketch ook met welke pinnen de zoemer, leds en knoppen zijn verbonden. Ik ga ervan uit dat dat bij alle (toekomstige) uitvoeringen hetzelfde is en blijft.
// Doe het zelf open-smart Arduino Uno met drie geïntegreerde knoppen K1, K2 en K3
// en met drie programmeerbare leds led1, led2 en led3
#define led1 13 // Dit is "LED_BUILTIN", moet met alle Arduino programma's werken
#define led2 8
#define led3 7
#define K1 4 // K1 is verbonden met digitale pin 4
#define K2 3
#define K3 2
#define Zoemer 6 // Hierop is de zoemer aangesloten
#define wacht delay(1000); // Definieer hier de wachttijd voor alle leds tegelijk
void setup() {
pinMode(led1, OUTPUT);
pinMode(led2, OUTPUT);
pinMode(led3, OUTPUT);
pinMode(K1, INPUT_PULLUP);
pinMode(K2, INPUT_PULLUP);
pinMode(K3, INPUT_PULLUP);
tone(Zoemer, 440, 200); // Test de ingebouwde zoemer
}
void loop() {
if (digitalRead(K1) == LOW) {
digitalWrite(led1, HIGH);
wacht
digitalWrite(led1, LOW);
}
if (digitalRead(K2) == LOW) {
digitalWrite(led2, HIGH);
wacht
digitalWrite(led2, LOW);
}
if (digitalRead(K3) == LOW) {
digitalWrite(led3, HIGH);
wacht
digitalWrite(led3, LOW);
}
}
Orangepip Segments328 Arduino Uno en Arduino Mega
De Orangepip Uno
Deze bouwpakketten zijn makkelijk zelf in elkaar te zetten. Ze zijn niet erg goedkoop. Er is op internet een goede bouwbeschrijving en een video te vinden. Het moeilijke smd onderdeel is al voor-gesoldeerd op de grondplaat. Dat kan dus niet meer mis gaan. De Orangepip lijkt erg veel op de Arduino Uno (of op de Arduino Mega). Ik ben nog geen problemen tegengekomen.