Benodigde niet standaard onderdelen:

Toverpot

Deze toverpot ziet er uit als een gewone pot, met wat ledjes erin. Als je hem op zijn kop zet gaat hij echter aan. Als je nu met een vinger vlak boven de bovenkant van de pot komt dan gaan de ledjes in allerlei patronen aan. Ik geef een voorbeeld met drie verschillende patronen, maar de bedoeling is dat je zelf een heleboel andere patronen erbij maakt. Hieronder staat hoe je te werk zou kunnen gaan.
Zoek een geschikte pot, niet te groot en niet te klein. De Arduino en een batterij moeten erin passen, samen met een aantal ledjes. Schilder de bodem van de pot aan de binnenkant zwart. Je kunt hiervoor (goede kwaliteit) latex hobby verf gebruiken. Breng indien nodig enkele verflagen aan. Zoek een stukje afval schuimrubber (bij voorkeur zwart) van ongeveer 1 cm dik en knip er een rondje uit dat stroef in het potje past. Soldeer drie draden aan de aanraakschakelaar, die langer zijn dan het potje en steek deze door het schuimrubber, zo dat het cirkeltje dat op de aanraakschakelaar getekend is precies in het midden van het schuimrubber zit. Druk het geheel nu in de pot. Als het goed is zit de aanraakschakelaar strak tegen de onderkant van de pot, maar is deze niet zichtbaar. Maak nu vier strips met ledjes.
Roodgroene leds; lege strip; rood en groene leds; roodblauwe leds
Ik heb hiervoor van een Veroboard met doorgetrokken aansluitingen strips afgesneden met elk drie banen. De strips heb ik geverfd en vervolgens de weerstanden erop gesoldeerd. De verf was door de gaatjes gelopen naar de koperzijde, maar met scotch bright sponsjes kon het koper schoon gemaakt worden. De middelste koperbaan is steeds de gemeenschappelijke aarde. De buitenste koperbanen gaan via de weerstand naar de digitale pinnen van de Arduino. In het voorbeeld (zie plaatje) heb ik twee kleuren leds gebruikt, maar in de pot die je ziet afgebeeld heb ik leds van verschillende kleuren gebruikt. Allebei is erg mooi! De strips moeten zo lang zijn dat deze mooi in de pot tegen het glas passen. Het is niet zo makkelijk om ze strak in de pot te krijgen. Het lukte mij uiteindelijk door koperdraadjes van 0,6 mm dik en de juiste lengte tussen de aardaansluitingen van de vier te solderen. Je kunt ze bij elkaar buigen om ze door de hals van de pot te krijgen en vervolgens kun je ze naar het glas toe buigen. De ledjes staan per drie stuks parallel. Daarom kun je een iets lagere weerstand nemen dan je normaal gewend bent. Houd er wel rekening mee dat een weerstand warm kan worden als je teveel ledjes parallel schakelt. Ik nam de volgende waarden: voor geel, groen en rood: 100 ohm; voor blauw 180 ohm. Dat kan met jouw ledjes helemaal anders zijn, dus test dit van te voren even op een breadboard voor je gaat solderen. Je kunt dus niet elke led afzonderlijk programmeren, maar dat is ook niet nodig voor leuke effecten. De Arduino heeft trouwens niet genoeg pinnen om alle leds afzonderlijk te kunnen sturen en voor meer elektronica is er nauwelijks plaats in de pot. Sluit de aanraakschakelaar aan op VCC en GND en de signaaldraad op de D10 pin. Soldeer de tiltschakelaar tussen de plus van de batterij en VIN van de Arduino. Plak de tiltschakelaar met plakband op de batterij en stop de batterij samen met de Arduino in de pot. Let erop dat de tiltschakelaar naar beneden wijst als de pot gewoon wordt neergezet. Deksel erop en klaar.
De toverpot in actie
Beweeg de muis voor video controle
Een gewone pot...
alles staat uit

 Klik hier om de sketch te zien