Dobbelstenen met vier kleuren

moeilijk
moeilijk
Erg leuk voor mens-erger-je-niet. De kleur van de ledjes is hetzelfde als die van de poppetjes van de speler die aan de beurt is. Voor deze dobbelsteen gebruik je acht keer vier ledjes in de kleuren rood, groen, blauw en geel. De achtste geeft aan welke speler de dobbelsteen mag "gooien". Je hebt een doosje nodig met een witte deksel die licht enigszins doorlaat.
Om het aantal benodigde pinenn te beperken gebruik ik een truc. In totaal heb je daarmee 12 pinnen nodig voor de 32 gekleurde leds, 4 voor de schakelaars, 1 voor de drukknop en 1 voor de buzzer. In totaal dus 19 pinnen. Er is nog een beperking: de Arduino mag in totaal niet meer dan een zekere hoeveelheid stroom leveren, maar omdat de ledjes nooit tegelijk aan zijn is dat geen probleem. De Arduino pro micro en de Arduino nano hebben in totaal 14 digitale pinnen en 8 analoge pinnen. Dat moet dus lukken. Let op: de Arduino micro heeft maximaal 18 pinnen.
De ledjes aan de zijkant sluiten we gewoon aan, ieder op een aparte pin. Zo hebben we alle vrijheid om als een 6 is gegooid dezelfde kleur aan te laten. De schakelaars sluiten we ook aan op vier ingangen. Als je te weinig pinnen hebt dan kun je natuurlijk besluiten om ze allemaal parallel te schakelen op 1 pin. De buzzer en de drukknop krijgen eveneens een eigen pin.
Nu wordt het toch ingewikkeld: we verdelen de ledjes die samen de ogen vormen op twee manieren in vier groepen: De ene groep maken we door de lange poten (+) van de tot de groep behorende leds te verbinden, de andere door de korte poten (-) van de leds te verbinden... of omgekeerd natuurlijk. Voor elke led worden dus twee pinnen gebruikt, laten we zeggen D1 en A1. De led gaat alleen aan als de spanning op de lange poot hoog is en op de korte poot laag. Op deze manier kunnen we zowel een groep selecteren (poot laag) als een kleur (poot hoog). In de praktijk valt is het best moeilijk om alle aansluitingen in een keer goed te krijgen. Dit hangt ook weer af van welk type veroboard je gebruikt. Als je het meest gebruikte board gebruikt, waar geen verbindingen tussen de gaatjes liggen dan kun je de leds dicht bij elkaar plaatsen. Je moet dan wel veel solderen aan de pootjes zelf. Bij een board waarbij er verbindingen zijn tussen de gaatjes moet er even over nagedacht worden, maar dan kun je met veel minder solderen volstaan. Ik heb enkele dobbelstenen gemaakt, met ledjes van 3 en van 5 mm.
RAW aansluiting Als RAW er niet is gebruik je VIN
van de Arduino (NIET op VCC !). Een schakelaar is nodig, omdat de Arduino veel stroom trekt. Zet de dobbelsteen dus na gebruik uit.