Vooraf

Alle projecten die ik beschrijf kunnen voor ongeveer 5 euro gemaakt worden. Het is vrijwel niet mogelijk deze projecten te maken zonder te solderen. Projecten die wel zonder solderen gemaakt kunnen worden staan onder de rubriek simpele projecten met een breadboard.
Ik gebruik zelf vaak afvalmaterialen, zoals ronde triplex dekseltjes van camembert, onderzetters van kurk. De deksels en onderzetters plamuur ik met snelplamuur voor hout. In plaats van kurk kun je ook hardboard of mdf gebruiken. Het zal niet moeilijk zijn ergens een afvalstukje te vinden dat groot genoeg is om het beoogde voorwerp uit te zagen. Verbindingsdraad en soldeertin koop ik wel, maar daarvan is erg weinig nodig. Mijn tip: 7 meter blank verbindingsdraad van 0,6 mm koop je op eBay voor hooguit een euro. Het is ook in goudkleur verkrijgbaar. Soldeertin is duur, maar je hebt niet veel nodig.

Hout, karton en kurk kun je uitstekend verven met acrylverf uit tubes. Na een uurtje drogen kun je vaak al een tweede keer verven. Je kunt de kleur met acrylvernis glanzend maken. Houd er rekening mee dat veel kleuren niet dekkend zijn. Daar heb je geen last van als je onbedrukt hout gebruikt en op de andere kant aftekent.

Stukjes Veroboard
Bij veel projecten worden ledjes gebruikt. Om deze netjes te monteren moet je gaatjes boren met een 1 mm dik boortje. Als je kurk gebruikt dan kun je de ledjes er ook gewoon doorheen prikken (wel voorzichtig te werk gaan). De hartafstand tussen de twee gaatjes is 2,54 mm (0,1 inch). Als je een stukje veroboard hebt liggen kun je dat goed als mal gebruiken. Bijna alle componenten hebben tegenwoordig een pootjesafstand van 2,54 mm. Alleen bij de regenboog leds is dat niet zo. Als je deze gebruikt kun je eventueel een sleuf maken van 1 mm breed en 5 mm lang. Tip: zet de ledjes vast door aan de achterkant met een lijmpistool een dotje lijm aan te brengen. Indien nodig kun je de lijm weer verwijderen door deze opnieuw warm te maken.
De duurste onderdelen, die je nog nodig hebt zijn de Arduino en de batterij. Omdat de meeste apparaatjes die we maken klein zijn kun je het beste een Arduino nano of mini pro gebruiken. Deze kosten ca 2 euro op eBay. Ik neem steeds een 9 volt blokbatterij als stroombron. Dat heeft als voordeel dat de Arduino voldoende spanning heeft om de pinnen op 5 volt te houden. Uiteraard kun je ook een ander batterijtype nemen. De Arduino gebruikt weinig stroom, maar toch veel te veel om de batterij steeds aan te laten staan. Je kunt de batterij loskoppelen, maar het is professioneler om een aan/uit schakelaar in te bouwen.

moeilijk

Om aan te geven hoe moeilijk een project is gebruik ik een plaatje van een jongleur: hoe meer ballen hij in de lucht houdt hoe moeilijker het project is. Het plaatje is afkomstig van www.clipartbay.com/clown-juggling-clipart.

Ga meteen door naar dobbelstenen