Verwerking van financiŽle feiten en transacties

Start ] Begrippen ] doel ] [ Verwerking ] Archiveren ] Oude cursus ]

Omhoog ] dagboeken ] Grootboek ] rekeningschema ]

BOEKINGSGANG

dubbel boekhouden:

Van boekingstuk

Naar dagboek

Dan naar grootboek

Daaruit rapportage

sorteren op datum

sorteren op categorie

selecteren en totaliseren

Het moge duidelijk zijn dat tegenwoordig de verschillende bewerkingen in de boekingsgang geautomatiseerd verlopen.

enkel boekhouden (=zonder de tussenstap van het grootboek):

Van boekingstuk

Naar dagboek

Meteen naar rapportage

sorteren op datum

selecteren en totaliseren

Het moge duidelijk zijn dat enkel boekhouden slechts handig is bij kleine, simpele boekhoudingen met niet te veel mutaties. Om toch een vorm van inzicht te houden, maakt men bij enkel boekhouden vaak gebruik van tabellarische handgeschreven dagboeken. Men vindt die tegenwoordig nog wel eens bij penningmeesters van stichtingen en verenigingen. In deze cursus gaan wij hier verder niet op in.

Boekhoudkundig evenwicht

Het gelijk zijn van de totalen van debet- en creditmutaties is van groot belang voor de 'bewijskracht' van een boekhouding. Daarom maakt een boekhouder hiervan een uitgangspunt, hij zorgt ervoor dat deze totalen gelijk zijn en blijven, zodat dit evenwicht een goede dagelijkse routine bewijst. Een situatie waarin achteraf debet en credit in evenwicht worden gebracht, is zeer ongewenst.

Automatisering

Boekhoudprogramma's maken het mogelijk om uitsluitend te boeken in dagboeken, het programma verzorgt dan het muteren van het grootboek en kan daaruit verschillende verslagen genereren.

Regels voor omschrijvingen

Elk bedrag dat in een boekhouding wordt vermeld, moet vergezeld gaan van een omschrijving. Voor omschrijvingen zijn geen duidelijke regels gesteld. Aangeraden wordt om te streven naar de omschrijving van het 'wie' en 'wat' van de boeking.

 

Zie verder

Omhoog ] dagboeken ] Grootboek ] rekeningschema ]