Welkom bij de cursus boekhouden

Start ] Even voorstellen ] Verwijzingen ] [ Boekhouden ]

Omhoog ] Algemeen ] Beheer ] Verslag ] Webstek ]

Boekhouden is in wezen een 'verhaal' schrijven

Boekhouden zie ik als het verzamelen, rangschikken en indelen van de (financiŽle) 'woorden' van een (financieel) 'verhaal' over een bedrijfsmatige activiteit (het begrip 'bedrijfsmatig' moet hier zeer ruim worden opgevat) Het uiteindelijke 'verhaal' is de jaarrekening

Het best mogelijke verhaal dat een boekhouder kan 'vertellen' verschaft inzicht, is (dus) begrijpelijk, overtuigend en volledig.

bullet

Opdat anderen kunnen oordelen.

De boekhouder moet streven naar duidelijkheid, toegankelijkheid, compleetheid en overtuigingskracht. Zijn / haar verhaal moet feitelijk worden: een verhaal waarin de boekhouder geen oordeel 'inbouwt' over de financiŽle kant van de gebeurtenissen; hij moet een neutraal verslag maken, opdat anderen kunnen oordelen.

Tot stand koming van deze cursus

Voor incidentele klussen heb ik een boekhoudbureau opgericht. Eťn zo'n klus was het verzorgen van lessen boekhouden voor het AOV-diploma t.b.v. studenten industriŽle techniek. De hand-outs die ik voor die lessen heb gemaakt vormen de basis voor deze cursus op deze homepage.

In 2006 heb ik de website anders opgezet, met veel kleine pagina's waarop de cursus in 'hapklare brokken' is opgedeeld. Waar nodig vermeld ik dezelfde informatie op verschillende plaatsen, er zit dus enige herhaling in de nieuwe opzet.

Ook heb ik voorbeelden en journaalposten herzien en een voorbeeld rekeningschema toegevoegd. Tevens is de site nu voorzien van Google advertenties.

Ik hoop dat de bezoekers van deze webstek op een prettige manier iets te weten komen over boekhouden.
Kees van Asperen

Zie verder:

 Omhoog ] Algemeen ] Beheer ] Verslag ] Webstek ]