Van Gogh Stamboom

Photo Album: page 1 2 3 4
Notities voor Koenraad VAN GOGH

Geboorte Notities
Akte van Geboorte - N°. 307

Op heden den vijftienden Augustus des Jaars Achttienhonderd-eenendertig, compareerde voor mij Pieter Brillenburg, Burgemeester, Ambtenaar van den burgerlijken Staat der Stad Schiedam: Koenraad van Gogh, oud achtendertig jaren, zakkendrager, wonende aan den Raam alhier, wijk F N°. 278; welke mij een kind van het mannelijk geslacht heeft voorgesteld, den veertienden dezer maand, des namiddags ten vijf ure, uit hem declarant en Johanna van Krugten, zijne huisvrouw, geboren; en aan hetwelk hij verklaard heeft de voornaam te willen geven van Koenraad.

De gemelde verklaring en voorstelling gedaan in tegenwoordigheid van Pieter van Zon, oud drieenveertig jaren, en Cornelis Gouka, oud negenendertig jaren, beide zakkendragers, wonende mede alhier; en is deze acte, na gedane voorlezing, door de vader en getuigen nevens mij onderteekend.

(Getekend met: "Koenraad van Gogh").

Huwelijk Notities
Afkondigingen van het huwelijk werden op 1 en 8 april 1855 'voor de deur van het Huis der Gemeente, ingevolge de wet, aangeplakt´.

Huwelijksakte - N°. 17

Op heden den elfden April achttienhonderd-vijfenvijftig, zijn voor ons ondergeteekende, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand te Schiedam, in het Huis der Gemeente verschenen, ten einde een Huwelijk aantegaan:

Koenraad van Gogh, oud drieentwintig jaren, arbeider, geboren en wonende alhier, meerderjarige zoon van Koenraad van Gogh, zonder beroep en van Johanna van Krugten, zonder beroep, beiden wonende alhier, en

Johanna Marijnen, oud twintig jaren, naaister, geboren en wonende alhier, minderjarige dochter van Petrus Marijnen, Schoenmaker, wonende alhier en van Margaritha Vos, overleden.

De beide afkondigingen van dit Huwelijk hebben alhier zonder stuiting plaats gehad op den eersten en den achtsten April jongstleden.

En hebben de verloofden aan ons overlegd: hunne geboorte-acten, de acte van overlijden van de moeder der bruid en de Notariële toestemming tot dit huwelijk van haren vader [Johanna was minderjarig]. De vader van den bruidegom, hiertegenwoordig, heeft ons verklaard in dit huwelijk toe te stemmen, alsmede dat gelijke toestemming ook aan den bruidegoms moeder is gevraagd. Voorts verklaarden de na te noemen getuigen, onder ede, dat, "ofschoon in de overlijdens acte van de moeder der bruid, de spelling van derzelver voornaam met die in hare geboorte-acte verschilt, daarmede evenwel dezelfde persoon bedoeld wordt";

Waarna wij hen in het openbaar hebben afgevraagd of zij elkander aannemen tot echtgenooten, en getrouwelijk aale die pligten zullen vervullen, welke door de wet an den Huwelijken staat verbonden zijn, hetwelk door hen uitdrukkelijk met JA beantwoord zijnde, hebben wij, in naam der wet uitspraak gedaan, dat zij door den echt aan elkander verbonden zijn, in tegenwoordigheid van:

Petrus Hendricus van Gogh, oud drieendertig jaren, zakkendrager;

Johannes Bartholomeus van Gogh, oud eenendertig jaren, kleermaker, broeders van den bruidegom;

Petrus Jacobus van Krugten, oud negenentwintig jaren, kuiper, neef van den bruidegom en

Cornelis Kok, oud zesendertig jaren, mandenmaker, allen wonende alhier.

En is hiervan door ons deze acte opgemaakt, welke, na gedane voorlezing, door de comparanten, de getuigen en ons is onderteekend.

[Bruidegom tekent met: "Koenraad van Gogh", zijn vader met: "K. van Gogh"]

Beroep Notities
Kuiper volgens het bevolkingsregister, Arbeider volgens de huwelijksakte en Zakkendrager volgens de overlijdensakte.

In Schiedam bevind zich het ´zakkendragershuisje´ (hoek Raam en Schie). Dit is een rechthoekig gebouw met een zakkendrager als windvaan, gebouwd in 1725. Tot 1945 was dit huis in gebruik als gildehuis van het zakkendragersgilde. Dit dragersgilde had St. Anthonis als beschermheilige. Het gebouw heeft een torentje met daarin een klok. Deze klok werd geluid als er een schip binnenkwam, waarop de zakkendragers naar hun gildehuis kwamen. Hier dobbelden (smakken) de zakkendragers onder elkaar wie de schepen mochten lossen. De adressen Raam en Teerstoof bevonden zich in de directe nabijheid van het gildehuis.

Militaire Dienst Notities
De Staatsraad, Commissaris des Konings in de Provincie Zuid-Holland, verklaart, dat Koenraad van Gogh geboren te Schiedam den 14 Augustus 1831, van beroep arbeider, zoon van Koenraad en van Johanna van Krugten binnen de Gemeente Schiedam voor de Nationale Militie is ingeschreven; dat aan hem bij de loting is ten deel gevallen het nommer 156, en dat hij vervolgens door den Militieraad, zitting gehouden hebbende te ´s Hage uit hoofde van volbragte broederdienst, finaal is vrijgesteld.

Gegeven te ´s Gravenhage, den 23 Maart 1855.

Overleden Notities
Overlijdensakte - N°. 73

Op heden den drieentwintigsten Januarij achttien-honderd-negentig, zijn voor Ons ondergeteekende, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand te Schiedam in het Huis der Gemeente verschenen: Hendrikus Petrus Fransiscus van Litsenburg, oud tweeenvijftig jaren, van beroep bode, wonende alhier en Nicolaas Gokke, oud eenenveertig jaren, van beroep bode, wonende alhier, die Ons hebben verklaard: dat op den drieentwintigsten dezer maand des voormiddags, ten halftien ure, in het huis staande aan de Langehaven alhier, wijk C nummer drie en zestig is overleden: Koenraad van Gogh, oud achtenvijftig jaren en vijf maanden, zakkendrager, geboren en wonende alhier, echtgenoot van Johanna Marijnen, zoon van Koenraad van Gogh en van Johanna van Krugten, beiden overleden.

En hebben Wij hiervan deze acte opgemaakt, welke, na gedane voorlezing, is onderteekend door Ons en de aangevers.

If you have any information or connections to the above individuals, please let me know. Thank you.

Web pagina is gemaakt door: Cumberland Family Tree, 8 Jan 2006