Hepatitis D


Hepatitis D
Alleen als u besmet bent met hepatitis B, loopt u het risico op een bijkomende infectie met hepatitis D. Een besmetting met hepatitis D kan op twee manieren plaatsvinden: gelijktijdig met hepatitis B, of later. Hepatitis D wordt op dezelfde manier overgedragen als hepatitis B: bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten zijn de belangrijkste besmettingsbronnen in Nederland. Deze vorm van hepatitis is zeldzaam in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Italië, het Midden Oosten, Afrika en Zuid Amerika. De incubatietijd bedraagt 2 tot 3 maanden.

Wat zijn de klachten / verschijnselen en de gevolgen
De verschijnselen van een hepatitis D virus zijn zoals die van een acute hepatitis. Geelzucht treed meestal niet op. De gevolgen kunnen soms ernstig zijn als de acute hepatitis leidt tot een chronische hepatitis. Er kan dan ook levercirrose ontstaan. U kunt levenslang drager blijven van het virus. Als u immuun bent voor hepatitis B, bent u ook niet meer vatbaar voor hepatitis D.

Welke behandeling is er en hoe kan het worden voorkomen
Hepatitis D komt nooit zelfstandig voor maar altijd in combinatie het hepatitis B. De behandeling van dragers die zowel hepatitis B als D hebben is nog niet succesvol. Door goede hygiënische voorzorgsmaatregelen en het vermijden van risicovol gedrag is hepatitis B te voorkomen en dus ook hepatitis D. Er is geen vaccin tegen hepatitis D. Maar vaccinatie tegen hepatitis B, voorkomt ook hepatitis D.




Terug naar leverziektes
Terug naar de lever
Terug naar menu