777 mod1
De Sony CDP 777ES Cd speler.

Hier zijn vele zaken gemodificeerd. Allereerst is er iets gadaan aan de mechanica. Alle grote metale vlakken zijn gedempt met bitumen. Zo ook o.a. de travo's, de elco's en het kristal (op de foto's is dit nog niet gebeurd). De houten zijpanelen hebben plaats gemaakt voor 22 mm massieve verchroomde stalen panelen. Hierdoor komt het totaal gewicht van de speler op ongeveer 25 kilogram (zonder cd'tje ! ). Het netsnoer is net voor de travo's voorzien van een "distortion absorber" om HF stoorsignalen via het net te onderdrukken (veroorzaakt door o.a. mobiele telefoons).

777 mod2

De electrische modificaties zijn iets ingrijpender. Allereerst zijn de "MUTE transistoren" losgekoppeld. Dit alleen had reeds een ingrijpende verbetering tot gevolg. De Sony CDP 777ES is ook uitgerust met mute relais, dus de transistoren waren toch min of meer overbodig. De volgende stap was het vervangen van alle OP-AMPS (5532) die iets met het analoge audio signaal doen. Hiervoor heb ik de OPA-2604AP van Burr Brown gebruikt. Deze hebben veel betere eigenschappen dan de behoorlijk gedateerde 5532 OP-AMPS. Rechtreeks op de pinnen van deze OP-AMPS zijn zowel de positieve als negatieve voedingspunten (pin 4, 8) extra ontkoppeld d.m.v. een elco van 100uF/40Volt parallel met een MKP condensator van 0,1uF. De uitgangsweerstanden zijn verlaagd tot 75 Ohm 1% en de cinch (tulp) aansluitingen zijn vervangen door BNC 75 Ohm Chassis connectoren op de plaats van de gebalanceerde uitgangen. Met de electronica hiervan heb ik nu de cinch fixed uitgangen gemaakt. De interne bekabeling is vervangen door dubbel afgeschermde zilver kabel met teflon omhulling. De uitgangscondensatoren (2 maal 10uF/100Volt polipropileen parallel per kanaal) zijn verwijderd. Om toch een nul volt spanning op de uitgang van de diskrete mosfet trap te garanderen is er een servo schakeling opgenomen tussen de uitgang en een diskreet opgebouwde OP-AMP schakeling van de voortrap van de cd speler. De regelfrequentie is m.b.v. een RC netwerkje ingesteld op ongeveer 0,3 Hertz. De orginele volumeregeling liet ook behoorlijk te wensen over ondanks het gebruik van een heuse ALPS potmeter ! Het probleem was echter een extra OP-AMP in de sinaalweg en een behoorlijke lengte matige kwaliteit signaal kabel en printmateriaal. Ik heb hiervoor een helft van de AktievePotmeter uit Electuur van 1995 gebruikt. Deze heb ik net voor het punt van de diskrete OP-AMP waar ook de servo schakeling mee verbonden is in de signaalweg opgenomen. De servo komponenten heb ik op het niet gebruikte gedeelte van de AktievePotmeter print ondergebracht. Deze print is gemonteerd op de achterkant van het frontpaneel zo dicht mogelijk bij de aansluitpunten van de analoge print van de speler. Hierdoor moest ik echter wel dit analoge board en het digitale boord met de koperen afschermingsplaat iets verder naar achter monteren (een leuk klusje omdat alle schroefgaatjes wel met elkaar moeten kloppen !).
Het is wellicht een goed idee om eens op een audio club (AVMN of ACN) te komen kijken en luisteren. Hier zijn altijd mensen aanwezig die willen helpen je apparatuur voor soms maar een paar gulden heel erg op te waarderen. Ik wil persoonlijk Richard van Everdingen uit Zoetermeer bedanken voor zijn adviesen en technische oplossingen in dit CD project.