Duiken

Duiken is geen hobby,

het is een manier van leven.

In de loop der jaren heb ik veel duikreizen gemaakt. Na vele jaren duiken begon ik onderwater dia's te maken. Daarna werden het foto's en video's.

lime

Ergens op het rif van Bonaire. Juli 2003.

Tarpon De eerste nachtduik op het fraaie huisrif. Mooie duik. Na zo'n 25 minuten keren we om. We zijn niet meer alleen. Twee tarpons zwemmen mee. Ze zijn groot, bijna anderhalve meter, en ze zijn van zilver. Ze scheren over ons heen en voor ons langs. Sodemieter. Het is even wennen. We zijn zo close met de tarpons dat we veel te ver doorduiken. Stom. Maar het is ook zo bijzonder. Een derde tarpon heeft het huisrif als domein. Hij wacht ons op. Hij heet Charley. Charley is nog een stukje groter. Imposant. Volgende nachtduik. Charley voorbij. Daar zijn de twee tarpons van gisteren. We zijn weer met zijn vieren. In ons lamplicht zien zij ver vooruit. Glinsterende vissen verdwijnen in hun bek. Hap slok weg. We werken samen. We zijn een groep. En we jagen. Volgende nachtduik. Er zijn nog meer duikers. De tarpons zijn er ook. Ze kiezen ons uit. Heen en terug. Want wij helpen elkaar. Wij hebben het licht, zij weten de weg. See you tomorrow... Ze wachten ons al op. We maken ons los van andere duikers en zwemmen uit. We leren veel. Het gaat op gevoel. We spelen met diepte, met snelheid. En we jagen. Avond na avond. Nachtduik na nachtduik. We leren iedere dag iets bij. We worden steeds handiger. We blijven steeds langer weg. Zij houden in, als we hen niet kunnen bijhouden. Wij lichten bij, als ze geen prooi kunnen vinden in het donkere water. Sommige vissen houden we voor ons zelf. We zijn nu echte rovers. We zijn een groep van rovers. En lijken steeds meer op elkaar. Dus we jagen voor ons vieren. Avond na avond. Onze uitrusting hebben we achtergelaten bij Charley, op het rif van Bonaire. We hebben hem niet meer nodig. De lampen zullen we missen bij het jagen. Maar er zwemmen elke avond duikers uit. In het licht van hun lampen zien we ver vooruit. Wij zijn een groep. We blijven. Wellicht tot ziens op het rif van Bonaire. Kom eens een nachtduik maken, dan werken we samen. Join the club.

Jim is ook gaan duiken

Tarpon Toen Jim net een paar dagen 10 jaar was, is hij begonnen met zijn opleiding Padi Junior Openwater. We waren op duikvakantie op Bonaire Na een week studie in een lokaaltje en 's avonds huiswerk in het appartement haalde hij zijn theorie-examen. De buitenduiken waren geen probleem en na anderhalve week konden we met Jim samen duiken. Hoe hij het zelf ervaren heeft beschrijft hij hieronder. Het is heel leuk om te duiken, want je leert dan een andere wereld kennen maar het is wel op de aarde. Het is de onderwater wereld en je leert allemaal andere dieren kennen zoals inktvissen en andere soorten vissen. Je kan ook zien hoe de vissen zich voortplanten en ook hoe ze zich verstoppen als je boven ze zwemt. Dan schieten ze tussen koraal en tussen stenen en soms in het zand en tussen de planten.

Ik heb mijn duikbrevet ook al gehaald als: Padi Junior Openwater. Ik heb het op vakantie gehaald op Bonaire bij Captain Don's Habitat. Het is daar heel leuk en je hebt daar ook een duikbasis en het is ook heel leuk daar om te snorkelen.Wij zaten bij Buddy Dive Resort. Er zijn daar veel leuke mensen ook bij de duikbasis zijn leuke mensen die aardig zijn en je dingen geven en je krijgt daar elke dag schone handdoeken en er zijn drie zwembaden.
Jim duikt nog steeds en heeft gedoken bij Bonaire, Curacao, Egypte en Turkije. De koele, troebele Nederlandse wateren trekken hem absoluut niet. Mij eerlijk gezegd ook steeds minder.