|
|
1. OverklokkenZelf uitgetest: een AT89C2051-24PC opvoeren tot 50 MHz met een extern oscillatorblokje. Met de eigen oscillator en derde boventoon-kristallen 32 MHz en 36 MHz (zie truuk 2). Er zijn mensen die ze na uitzoeken langdurig op 75 MHz laten draaien, maar dat heb ik zelf niet getest.2. Het gebruik van boventoonkristallen L1 en C3 staan in serie op de uitgang van de oscillator en C2 staat daar parallel aan. De gegevens hiervoor komen uit TEMIC application note ANM032, te vinden op het net.
3. Oscilleren van de uitgangenBij het opstarten kunnen de uitgangen oscilleren. Pas op, en maak de reset periode zo kort mogelijk. Pas de hardware bij kritische schakelingen aan zodat deze stabiel blijft. Zorg voor een goede ontkoppeling van de voedingsspanning. 4. Hoge powerdown stroomopname Als de processor een 'hoge' stroomopname heeft tijdens de powerdown mode, dan komt dit doordat de beveiligingsdiodes beschadigd zijn door statische lading op de pinnen. Pas dus heel erg goed op met het behandelen van de chips: Aard je zelf met je werkplek tijdens alle handelingen met de chip! Alleen dan kan de lage powerdownstroom gehaald worden. (Aldus een zegsman van de firma ATMEL tijdens een seminar.)
De AT89C2051 versie E (zie achterkant van de chip) heeft een probleem met de powerdown instructie PCON: 2 # MOV,Naarmate er meer FLASH adreslijnen hoog staan na uitvoering van deze instructie is de powerdown stroom groter. Atmel adviseert daarom deze instructie vlak voor een paginagrens te plaatsen: voor $100, $200, etc. De genoemde instructie staat dan op $FC, $1FC, etc. 5. Schakelen van stromenDe uitgangen van de AT89Cx051 kunnen maximaal 20 mA naar de nul leveren met een maximum voor de chip van 80 mA. Er kunnen dus rechtstreeks leds of kleine vermogens transistoren geschakeld worden. De positieve stroom kan maar enkele microampères zijn. |