HCC Forth-gg
19 jan 2004

AVR ByteForth

Willem Ouwerkerk

ByteForth voor de AVR

AVR ByteForth is gebaseerd op 8051 Byteforth versie 2.00. De assembler, simulator en chip-programmer zijn natuurlijk opnieuw geschreven voor de AVR microcontrollers. Na rijp beraad is tot een geheugenindeling besloten. Net als bij de andere ByteForth systemen is deze deels door de programmeur te wijzigen. AVR ByteForth draait op de PC onder DOS en DOS-box onder windows-95/98. AVR ByteForth ondersteunt nu tientallen verschillende AVR microcontrollers met 1 tot 64 kByte geheugen. Bijna al deze chips zijn in system te programmeren met behulp van een Kanda en een STK200/300 compatible dongle. Dit betekent dat de STK200(+), STK300 en STK500 starterkits rechtstreeks programmeerbaar zijn. Ook de experimenteerprinten (met dongle) van Olimex zijn geschikt voor AVR ByteForth.

Verschillen met 8051 ByteForth

Sommige van de hardwareverschillen tussen de AVR en de 8051 vallen op bij het gebruik:
  • AVR ByteForth kent naast gewone variabelen ook register variabelen.
  • De I/O-poorten hebben een apart ingangs-, uitgangs- en richtings-register.
  • RAM kan bij de AVR variëren van 64 tot 4096 bytes, waardoor RAM adressen 16-bits getallen zijn tegen 8-bits bij de 8051.

PC

Versie 2.00 bevat een interactieve simulator (alsof je in een normale Forth zit), alleen de hardware van de AVR wordt niet gesimuleerd. De ISP-programmer werkt via de printerpoort.


Opstartscherm van AVR ByteForth

Benodigde hardware

Voor de AVR is niet per se een aparte programmer nodig, een 6-aderige kabel naar de printerpoort en 5-Volt voeding zijn voldoende.


Dongle

Het STK200+ bordje (verkrijgbaar bij KANDA) is een goede keus voor beginners. De experimenteerbordjes van de Forth-gg of Olimex zijn wat beperkter maar ook goed bruikbaar. Het Ushi robotproject gebruikt ook AVR chips die direct in de robot te programmeren zijn. Je kunt natuurlijk ook je eigen starterkit opbouwen op een breadboard.



Een blik in onze "etalage"