Jazeker : Nadere kennismaking

Welkom Ons adres Nadere kennismaking Fotogalerij Optredens Werk in uitvoering ♫♪♪♫ Koppelingen
Jazeker bestaat uit de volgende personen en speelt in wisselende samenstelling:

Boekingsinformatie voor optredens vindt u onderaan de pagina of in het menu links onder 'Ons adres'. Kijk in het menu ook onder Fotogalerij en/of Optredens.

♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫
.
 
BertBertBert van Straten
Speelt in Jazeker  op diatonische accordeons van Parigi in stemming GC en van Serenellini in stemming AD.
Bert leerde als kind musiceren op het standaard muziekinstrument blokfluit. Moest van zijn muziek'leraar' echter eens strafregels schrijven, omdat buiten spelen meer trok dan toonladders oefenen. Hij heeft het strafwerk wel braaf ingeleverd, maar is nooit meer op les terug geweest. Na circa 35 jaar vond Bert opa's oude stoffige trekharmonica uit de jaren 1920-1930 op zolder terug en probeerde er muziek uit te krijgen. Na enkele vergeefse pogingen (balg was niet meer luchtdicht) en een hevige uitbraak van het in de trekzak sluimerende muziekvirus, heeft hij toch maar een Goudbrandje aangeschaft en les genomen. Toen kwam het plezier van het muziek maken heel snel terug. Bert speelt nu al weer zo'n 10 jaar in verschillende combinaties op de trekzak.
 
 Parigi Matteo GC   Hohner Goudbrand     Serenellini_gold98arg

JaquelineJaqueline Donkers
Speelt op een Hollandse doedelzak gemaakt door Frans Hattink, in stemming G.
In haar studietijd bezocht Jacqueline met haar vrienden diverse folkconcerten. Optredens van plaatselijke en regionale Brabantse, Gelderse en Vlaamse coryfeeën in kleine achteraf zaaltjes en buurthuizen. Maar ook internationale Ierse en Bretonse acts tijdens de folkdagen in Musis Sacrum in Arnhem. Zij droomde van het bespelen van doedelzak en tin whistle in een multi-instrumentale band. Een penny wistle is zo gekocht, maar dan heb je nog geen muziekgroep. En hoe kom je aan een doedelzak? Zelf bouwen was een optie die ze verwierp: ze wilde muziek maken, in plaats van instrumenten. Een draailierspeler bracht haar op het spoor van de Stichting Draailier en Doedelzak. Daar leerde ze o.a. van Jillis Stockschen en Reinier de eerste beginselen van resp doedelzakspel en dans. Na een weekeindstage te zijn ondergedompeld in muziek was ze verkocht.
Frans Hattink bouwde op verzoek een doedelzak uit Pan Rosa hout, Betuws pruimenhout en koeienhoorn, naar Oudhollands model en met een formidabele klank. Samenspelen met anderen vindt Jacqueline het toppunt van muzikaal genoegen.  Ze is bij Jazeker  niet degene die het snelst een nieuwe melodie in de vingers heeft. Ze kiest altijd voor de 'beide benen op de grond' oplossing, passend bij haar landelijke woonomgeving. Die idyllische landelijke sfeer neemt ze ook mee in haar muzikale benadering, altijd op zoek naar een mooie tweede stem of tweede partij. Houdt meer van een mooi en rustig speeltempo dan van een (te) snel tempo. Laat zich dus niet opjagen en voegt zo nodig een pauze in om weer tot rust te komen. Is naast de muziek ook journalistiek actief

Uitnede ArentArent Bloemendal
Arent speelt in Jazeker  op gitaar en percussie. Behalve in Jazeker  speelt Arent ook in de latijns-amerikaanse folk-latin muziekensemble's duo Calena en Los del Sótano, beide spelen akoestische Latijns-Amerikaanse volksmuziek met zang, gitaar, percussie, viool en klarinet. Toen we Arent uitnodigden om met Jazeker  mee te spelen dacht hij dat varkentje snel te kunnen wassen en zonder oefening mee te kunnen draaien. Maar dat was toch wat lastiger dan verwacht door ons sterk op dansers gerichte franse traditionele repertoire. Gelukkig voor Arent hebben we het repertoire daarna wat verbreed. Arent is een echt gezelschapsmens en past daarom goed in onze muziekgroep.

ReinierReinier Jonkheer
Speelt in Jazeker  op een Italiaanse diatonische accordeon van Castagnari, model Nick in stemming GC. Heeft in de Zaanstreek nog een tweede hands Hohner Erica CF op de kop getikt. Dit is een twee-en-halfrijer. Alle zwarte toetsen van het pianoklavier zitten op de derde/binnenste rij.

Reiniers trekzakcarrière begon in 1988 toen hij lid werd van volkdansgroep Pieremachochel. Daar worden de dansers begeleid door live-muziek en Nederlandse dansen worden vaak gespeeld op een trekharmonica, stemming CF. Dat wilde hij ook proberen. Na enig gestuntel bestelde Reinier in 1991 een Castagnari. 
Les moest je toen (en ook nu nog) krijgen van ervaren trekzakspelers, op de muziekschool kan dat niet. Maar er zijn hele goede trekzakleraren, zoals Corné Hoogervorst en Frans Tromp. Tijdens de diverse workshops die Reinier heeft gevolgd heeft hij ook les gehad van Wilfried Moone (Kliekske) en John Kirkpatrick. Dat zijn beide zeer ervaren trekzakspelers en ze bespelen ook nog zeer vaardig een aantal andere instrumenten. John snapt alleen niks van die rare Nederlanders die de vijfde toets op de binnenrij hebben omgedraaid: "Dat speelt toch van  geen meter!" (de reden dat veel trekzakkers dit doen  is dat je zo een mooi loopje kunt maken, zonder te wisselen van balgrichting).

Reinier kon geen noot lezen toen hij begon en heeft dat zichzelf aangeleerd. En hij is daar nog steeds erg blij om, want nu kan hij samen spelen met andere instrumenten. Deze snappen niks van het cijfersysteem dat binnen de trekzakwereld favoriet is. En hij heeft ook een veel beter beeld van de melodie. Hoewel Reiniers repertoire in de loop der jaren flink is uitgebreid speelt hij nog steeds een aantal nummers die hij in het begin van zijn trekzakcarrière heeft geleerd. Echte evergreens. "En daarmee ben ik bijna overal welkom met mijn trekzak, omdat het sfeerverhogend werkt".
Instrueert de andere leden van Jazeker op het gebied van dansbaar spelen, vanuit zijn eigen ervaring met volksdansen. Reinier is ook een liefhebber van hoofddeksels, in het bijzonder de franse Béret.

Soms wordt ons gezelschap versterkt met gastspeler(s):

Hans Hans Manders
Hans speelt in Jazeker  vooral op mondharmonica, trompet en thinwistle. Speelt daarnaast ook nog gitaar, mandoline, accordeon en piano/keyboard. Hij is dus een echte multi-instumentalist.
Hans speelt al vanaf zijn 5e jaar op de mondharmonica en heeft in al die tijd heel wat mond­harmonica’s verbruikt. Hij heeft nu een collectie van circa 20 stuks regelmatig in gebruik. Naast volksmuziek speelt Hans ook nog in kleine combinatie (duo/trio) jazz, blues en klezmer. Vooral het improviseren vindt hij erg leuk, hij is niet zo van de vaste melodie. Leuk om te weten is dat Hans in het verleden behoorlijke prestaties op de piano leverde en daarvoor zo’n 25 jaar geleden zelfs in Engeland op een pianofestival heeft gespeeld. Recent heeft hij op mondharmonica samen met een symfonieorkest een opname gemaakt. Hans speelt tenslotte ook nog maandelijks in het ‘muziekteam’ van de kerk.
Een groot voorbeeld op mondharmonica is voor Hans internationaal gezien Howard Levy. Op nationaal vlak bewondert hij in het bijzonder Ton van Bergeijk, die eigenlijk gitarist is maar bijzonder mooi en ingetogen op de mondharmonica speelt.
Hans heeft nog de vurige wens zijn optredens als entertainer/pianist in de horeca verder uit te bouwen.


♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫

Muziekgroep Jazeker  treedt graag voor u op. Een muzikale bijdrage aan uw evenement is sfeerverhogend. Dat kan bijvoorbeeld bij een van de onderstaande gelegenheden zijn: Wij kunnen u hierbij adviseren. Neem daartoe contact met ons op.

U kunt muziekgroep Jazeker  bereiken via onderstaand  en telefoonnummer. 


Visitekaartje voorzijdeVisitekaartje achterzijde